ПУТИН СТАО УЗ ЛУКАШЕНКА

Руски председник Владимир Путин стао је уз свог белоруског савезника Александра Лукашенка, који се спори са Западом због присилног слетања авиона.

Запад је оптужио Белорусију за пиратство након што је белоруска ваздушна контрола у недељу лажно упозорила пилота авиона Рајанера на бомбу у ваздуху, након чега је послала свој Миг-29 како би пратио тај авион.

Авион је слетео у Минск, где су ухапшени његови путници, блогер и критичар Лукашенка, Роман Проташевич и његова девојка.

Они су сада у притвору.

Проташевич је оптужен да стоји иза масовних протеста након избора, које су западне земље прогласиле намештенима.

Прети му до 15 година затвора, преноси агенција Ројтерс.

Путин, блиски Лукашенков савезник, подржао је свог колегу, топло га дочекао на разговорима у јужном руском граду Сочију.

Двојица челника сагласила су се да је реакција Запада на тај инцидент била „излив осећања“.

„Пре су приморали авион боливијског председника да слети, а потом су га извукли и ништа, тишина“, рекао је Путин, мислећи на догађај из 2013. кад је авион Ева Моралеса морао слетети у Аустрију у време док су Сједињене Државе покушавале ухватити узбуњивача Едварда Сноудена.

Разговори у црноморском граду Сочију организовани су пре инцидента са авионом, али долазе у време када је велики број европских држава увео забране лета белоруским авионима.

Европска унија разматра и додатне санкције.

Лукашенко је Путину казао како ће му показати поверљиве документе о лету виона Рајанера који ће руском челнику помоћи да схвати шта се заиста догодило.

И стигао је са актовком пуном докумената.

„Увек постоји неко ко нам ствара проблеме. Знате их, информисаћу Вас о њима“, рекао је Лукашенко Путину.

„Донео сам неке документе како бисте могли схватити шта се догодило“.

Русија, блиски савезник бивше совјетске републике са 9,5 милиона становника, која служи као стратешки кордон према западу, вербално је подржала Минск пре састанка двојице председника, истовремено одбацивши да је суделовала у том инциденту.

Москва тврди да је Белорусија показала спремност на транспарентност у том спору, а за реакцију Запада на тај догађај рекли су да је „шокантна“.

Интермагазин