АЗЕРБЕЈЏАН ПОДРЖАО ИНИЦИЈАТИВУ МОСКВЕ: Овако ће решити проблем на граници са Јерменијом!

Баку је подржао предлог Москве за формирање трилатералне комисије за демаркацију и делимитацију азербејџанско-јерменске границе, азербејџанска страна спремна је за конструктиван рад са Јереваном, изјавио је премијер Азербејџана Али Асадов на заседању председника владе земаља ЗНД у Минску.

„Азербејџан је започео процес дефинисања своје граничне инфраструктуре и спреман је за конструктивно решавање питања пограничних линија са Јерменијом. С тим у вези, Азербејџан је подржао предлог руске стране о успостављању трилатералне комисије за делимитацију и демаркацију азербејџанско-јерменске границе. Одређивање граничних линија је технички процес и тај процес треба да се заснива на озбиљној међународно-правној основи“, истакао је Асадов.

Раније је Министарство одбране Азербејџана саопштило да је шест јерменских војника притворено приликом покушаја преласка границе. Јерменско Министарство одбране изјавило је да је шест војника заробљено „док су изводили инжењерске радове на територији коју обезбеђују војне јединице Оружаних снага Јерменије у пограничном делу Гегаркунинској области“ на граници са Азербејџаном.

Ситуација на граници Јерменије и Азербејџана заоштрила се 12. маја. Министарство одбране Јеменије тада је саопштило да су Оружане снаге Азербејџана покушале да изврше радове „на разјашњавању граница“ у једном од пограничних подручја Сјуникске области. Вршилац дужности премијера Никол Пашињан наложио је да се због ситуације са границом Јерменија обрати ОДКБ-у и саопштио те планове председнику Русије Владимиру Путину.

Правда