Амери промашили балистичку ракету, не једном, већ два пута

Амерички ратни брод испалио је две пресретачке ракете из система „Егида“, али није успео да погоди балистичку мету средњег домета, објавила је Агенција за противракетну одбрану САД. И то док је, наводно руски обавештајни брод пратио тестирање.

„Циљ теста био је демонстрација могућности одбране од балистичких ракета бродовима са системом „Егида“, који уочавају, прате и пресрећу балистичке ракете средњег домета“, саопштила је Агенција за противракетну одбрану. Међутим, пресретање мете није успело, преноси РТ.

Амерички званичници спроводе „широко испитивање како би се утврдио узрок проблема који су могли да спрече успешно пресретање“.

Агенција је саопштила да је вежба спроведена у суботу 29. маја у сарадњи са америчком морнарицом.

Пентагон није саопштио који брод опремљен системом „Егида“ је учествовао у тестирању, нити тачну локацију. Међутим, локални медиј „Мауи нау њуз“, цитирајући званичнике министарства одбране, објавио је да се ради о локацији северозападно од Хаваја.

Неколико дана раније, бројни медији објавили су да је руски брод за прикупљање обавештајних података примећен у близини Хаваја, у непосредној близини америчких територијалних вода.

„Америчка пацифичка флота свесна је да руски брод оперише у међународним водама у подручју Хаваја и наставиће да га прати док се ту налази“, рекао је Џон Геј, представник за штампу америчке Пацифичке флоте, за УСНИ (Вести америчког морнаричког института).

Према наводима УСНИ, руски брод је у том подручју најмање од петка, и налази се западно од острва Кауи, које је дом највећег полигона за тестирање ракета.

Због присуства руског брода наводно је и померено одржавање тестирања противракетног система, објавио је „Хонолулу стар адвертајзер“, иако је то тешко потврдити, пошто Пентагон ретко најављује тестове унапред.

Америчка војска објавила је да руски брод прате бројни морнарички авиони и патролни бродови све време, те да је оперисао у границама међународног права, не представљајући опасност за навигацију.

 


Амерички званичници нису објавили о ком се руском броду ради, али су поједини медији и војни аналитичари навели да је у питању „Карелија 535“, брод за прикупљање обавештајних података, који је модернизован 2017. године, наводи РТ.

Руско Министарство одбране није коментарисало ове наводе, нити да ли је руски брод био у том подручју током тестирања америчких ракета.

Правда