Помпео: У Вухану се и даље изводе тајни експерименти

ВАШИНГТОН –

Бивши директор ЦИА и државни секретар САД Мајкл Помпео изјавио је јуче да се на Институту за вирусологију у кинеском граду Вухану изводе тајни војни експерименти и истраживања, као и да постоји много доказа да је корона вирус процурео из лабораторије.

Помпео се огласио неколико дана пошто је Џозеф Бајден, садашњи председник САД, наредио обавештајцима да се у наредних 90 дана утврди порекло ковида 19.

„Са сигурношћу могу да кажем да ми знамо да су људи из те лабораторије били укључени у сарадњу са Народно-ослободилачком војском. Тако да су се тамо упоредо одвијале и војне активности иако су они тврдили да је реч о строго цивилном истраживању“ рекао је Помпео за Фокс њуз.
Он је додао да је Кина одбила да каже на чему су радили, као и да је одбила приступ Светској здравственој организацији, закључујући да сама операција прикривања наводи на то да се тамо дешавало много тога што се не зна.

„Та лабораторија за испитивање вируса је још тамо и ради. Вероватно да изводи испитивања која су и довела до тога да вирус процури из лабораторије. Само кинеска Комунистичка партија зна одговор, али читав свет заслужује одговор и они морају да нам кажу шта се догодило“, казао је Помпео.

Он је изразио задовољство због Бајденове наредбе да се изврши истрага о пореклу вируса.

„Драго ми је што је дошло до тога. Надам се да ће истрага бити озбиљно спроведена. Обавештајна заједница много дуже од 90 дана прати ову ситуацију“, поручио је бивши директор ЦИА.

Од почетка пандемије прошле године Помпео заступа теорију о томе да је вирус процурео из лабораторије у Вухану.

„Још од пролећа 2020. постоје докази да је вирус потекао из лабораторије. Знамо да је тамо било људи који су се разболели, научника који су се тамо разболели“, рекао је Помпео, додајући да су вируси у лабораторијама модификовани да буду заразнији и потенцијално смртоноснији и да актуелна администрација то мора да истражи.

РТВ