Разместићемо 20 нових војних формација на западним границама

Министарство одбране Русије ће, као одговор на акције НАТО-а на западном стратешком правцу, разместити око 20 нових војних формација и јединица, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Он је навео да војна претња на западном стратешком правцу наставља да расте. Државе НАТО-а на челу са Сједињеним Америчким Државама повећавају интензитет летова стратешке авијације, присуство ратних бродова са крстарећим ракетама и број војних вежби.

„Акције наших западних колега руше систем безбедности у свету и приморавају нас да предузимамо адекватне противмере. Ми непрекидно усавршавамо борбени састав војске. У Западном војном округу ће до краја године бити формирано око 20 нових војних формација и јединица“, рекао је министар.
Он је појаснио да су ови догађаји „синхронизовани са поставком савременог наоружања и војне технике. Војска Западног округа планира да снабде јединице са око две хиљаде примерака оружја“.

Шојгу је напоменуо и да Оружане снаге Русије непрекидно побољшавају обуку војника и војне команде.

„Интензитет задатака борбене обуке на бродовима Балтичке флоте повећао се за 30 процената. Изведено је више од 200 вежби употребом различитих врста наоружања. Док су налети авијације округа порасли за четири процента“, изјавио је министар.

Он је навео да је на западном стратешком правцу примећен пораст војних претњи и да је у последњих седам година 14 пута порастао интензитет летова стратешких бомбардера америчког ратног ваздухопловства у Европи.

Према његовим речима, НАТО бродови са ракетним наоружањем систематски улазе у Балтичко море. САД и НАТО истовремено настављају и са ширењем обима оперативне и борбене обуке у близини граница Русије.

„Последњих година је за један и по пут повећан број обука. Тренутно је у току највећа обука за последњих 30 година ‘Дефендер Еуропе-2021’ , у којој учествује 40.000 војника. Њихов главни циљ је пребацивање целокупне дивизије из Сједињених Америчких Држава у Европу“, појаснио је Шојгу.

Спутник