Скандал у ЕУ: Данска помагала САД у шпијунирању Меркел

У заједничкој истрази европских медија откривено је да је Данска учествовала у шпијунском скандалу НСА, објављено је у недељу.
Данска војна тајна служба помогла је америчкој Агенцији за националну безбедност (НСА) да шпијунира европске лидере, укључујуц́и немачку канцеларку Ангелу Меркел и председника Франк-Валтера Штајнмајера.

Да су САД шпијунирале своје савезнике први пут је почело да излази на видело 2013. године, али су новинари тек сада добили приступ извештајима у којима се детаљно види да је војна обавештајна служба Данске (ФЕ) пружала подршку НСА. Извештај медија је показао да је сусед и блиски савезник – сарађивао у америчким шпијунским операцијама које су за циљ имале канцеларку и председника. Тадашњи кандидат за канцелара Социјалдемократа (СПД), Пер Штајнбрик, такође је био мета.

Извори из тајне службе проследили су информације тиму новинара: јавних сервиса Данске ДР, Шведске СВТ, Норвешке НРК и Немачке НДР и WДР, као и новинарима француског Лемонда и немачког Зидојче цајтунга.
Како су реаговали немачки званичници?

Када је сазнао за шпијунске операције против њега, Штајнбрик је разговарао са немачким члановима истраживачког тима и рекао:„Политички то сматрам скандалом“.

Иако је прихватио да су западним државама потребне функционалне обавештајне службе, чињеница да су данске власти шпијунирале своје партнере показала је „да раде на своју руку“, рекао је Штајнбрик.

Ни Меркел ни Штајнмајер нису „ништа знали“ о шпијунским операцијама које су изводили водец́и дански владини званичници. Портпарол је рекао да је канцеларка обавештена о овим откриц́има медија.

Како је била умешена данска влада?

Данска влада је најкасније 2015. знала за умешаност своје тајне службе у скандал са НСА.

НДР је известио да је данска влада у тајном Дунхамеровом извештају почела да скупља информације о сарадњи данске ФЕ са НСА између 2012. и 2014. године, након открића бившег службеника НСА и звиждача Едварда Сноудена.
Подаци које су прикупили јасно су показали да је ФЕ помогао НСА да шпијунира водец́е политичаре у Шведској, Норвешкој, Холандији и Француској, као и Немачкој. Данска обавештајна служба такође је помогла америчкој агенцији да шпијунира данска министарства спољних послова и финансија, као и данског произвођача оружја.

ФЕ је такође сарађивао са НСА на шпијунским операцијама против саме владе САД.

Откривши тачно докле је ишла сарадња између обавештајних служби две земље, данска влада приморала је цело руководство ФЕ да да оставку 2020. године.

Шта је навело данске шпијуне да помогну НСА?

Дански стручњак за операције тајних служби Томас Вегенер Фрис верује да је ФЕ био суочен са избором са којим ц́е глобалним партнерима ближе сарађивати.

„Донели су јасну одлуку да раде са Американцима и против својих европских партнера“, рекао је он НДР-у.
Вест није изненадила Патрика Зенсбурга (ЦДУ), који је предводио немачки парламентарни одбор за истрагу скандала у вези са шпијунирањем НСА. Он каже да је важно је да схвати шта мотивише тајне службе.

„Ту се не ради се о пријатељству нити о моралу – ради се о интересима“, рекао је он за НДР.

НСА, ФЕ и министарство одбране Данске нису одговорили на захтеве новинара да коментаришу ово истраживање медија. Међутим, у једној изјави министарства одбране Данске каже се да је „систематско прислушкивање блиских савезника – неприхватљиво“.

Нова