Русија забранила Дизнијев цртани јер је главни лик геј

Волт Дизни упозорен да не сме да приказује и промовише у Русији кратки филм „Out“ јер је тај садржај штетан за децу.

Руски закон забрањује излагање деце садржајима који „подривају породичне вредности и промовишу нетрадиционалне сексуалне односе.“

Руски државни регулатор за комуникације Роскомнадзор упозорио је у петак фирму Волт Дизни да у тој земљи не сме да приказује и промовише кратки филм „Out чији је главни лик геј јер је у Русији забрањено приказивати садржај који су они оценили да је штетан за децу.

Роскомнадзор је саопштио да је Дизнију упутио писмо у ком ту компанију упозорава да је противно руском закону излагати децу садржајима који „подривају породичне вредности и промовишу нетрадиционалне сексуалне односе“.

Out“ је у САД изашао на каналу Дизни+ у мају прошле године. Продукција Дизнија и Пиксара, „Out“ је седми филм серијала Спаркшортс и први кратки филм обе фирме у ком је главни лик геј.

Дизни није одмах одговорио на упит за коментар.

У Русији су истополни односи легални, али закон из 2013. забрањује „ширење пропаганде о нетрадиционалним сексуалним односима“ међу млађом популацијом.

Организације за заштиту људских права осудиле су тај закон, рекавши да је допринео јачању негативног друштвеног става према хомосексуалности.

Један руски тужилац у понедељак затражио је забрану реклама модне куће Долче и Габана на Инстаграму које приказују истополне парове како се љубе.

Ифамњувс