Зашто Кривокапић одбија да потпише Темељни уговор – кукавичлук, утицај антицрквених структура или нешто треће?

„То што ради Кривокапић није у интересу, пре свега, оних чијом вољом је дошао на место председника Владе. Није по вољи већинске Црне Горе“, поручио је за ИН4С др Јован Јањић.

Иако је, мјесецима уназад, на опште одушевљење православних вјерника из Црне Горе, најављивано потписивање Темељног уговора између Српске православне цркве и званичне Подгорице, до тог чина, још увијек, није дошло.

У међувремену, промијењен је и првобитни однос премијера Кривокапића према овом питању. Подсјетимо, Кривокапић с почетка уопште није доводио у питање коначну конкретизацију воље већинског народа у Црној Гори, најављујући да је Темељни уговор усаглашен са Уставом и законима Црне Горе, те да ће бити потписан одмах након васкршњих празника.

Међутим, у сусрет одржавању Сабора СПЦ и избора новог митрополита црногорско-приморског премијер Кривокапић је, по мишљењу многих аналитичара, покушао изненадном и неприкладном посјетом Патријаршији, да потписивање Уговора искористи као средство уцјене за избор владике Јоаникија за митрополита, што је, испоставило се, био својеврсни дипломатски скандал и недопустиво мијешање у унутрашња питања Српске православне цркве – али, и својеврсни блеф.

У међувремену, у ексклузивној изјави за ИН4С владика Јоаникије је испољио неслагање са изненадном посјетом премијера Кривокапића и предлогом да се потписивање Уговора одложи за 30. октобар, карактеришићи га као „политички маневар“.

„Ја сам од премијера Црне Горе, захтијевао да реализује своје обећање и потпише Темељни уговор са СПЦ, а не да се мијеша у избор митрополита Црногорско-приморског, што је у искључивој надлежности Светог Архијерејског Сабора СПЦ. Такође је апсурдан предлог господина Кривокапића да се Темељни уговор потпише 30. октобра, што ја својеврстан политички маневар и не може се подвести под добронамјеран гест који би водио смиривању дуготрајних тензија, чије је рјешавање било кључни приоритет Кривокапићеве владе“, рекао је за ИН4С владика Јоаникије који је изабран за митрополита црногорско-приморског.

Кривокапићево отворено мијешање у избор митрополита црногорско-приморског и одлагање – претходно договореног – потписивања Темељног уговора наишло је и на неразумијевање од стране патријарха Порфирија.

„Његова Светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање неувиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду. Његова Светост Патријарх и присутни архијереји су изразили велико жаљење и забриност за даљи положај Српске Православне Цркве и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације“, саопштено је из Српске православне цркве након посјете премијера Кривокапића.

Који је разлог оваквог понашања премијера Кривокапића и због чега још увијек није потписао Темељни уговор са СПЦ, разговарали смо са др Јованом Јањићем и аналитичаром Игором Дамјановићем.

Др Јањић: Одбијањем да потпише Темељни уговор Кривокапић себе сврстава на страну супротну Његошевој Црној Гори

Водећи српски писац на пољу хришћанске културе, правник, универзитетски професор, биограф патријарха Павла, добитник више признања и ордена међу којима Ордена Светог владике Николаја, Његошевог ордена III степена, Пупинове медаље као и највећег признања Румунске православе цркве, др Јован Јањић, истакао је за ИН4С да премијер Кривокапић, по свему судећи, избјегава да потпише Темељни уговор.

„Није важно гдје ће бити потписан, важно је да се потпише. Може бити потписан и у Београду и негде у Црној Гори. Најновији предлог Кривокапића да се Уговор потпише у „његовој земљи“, само је још један његов покушај да се избегне потписивање Уговора. Он је до сада више пута најављивао његово потписивање. Пре његовог последњег маневра, да се Уговор потпише 30. октобра, био је предлог да се потпише када буде изабран изабран нови митрополит црногорско-приморски. Митрополит је изабран, а он као што видимо тражи нове изговоре. То што ради Кривокапић није у интересу, пре свега, оних чијом вољом је дошао на место председника Владе. Није по вољи већинске Црне Горе. Због тога, као и због још неких његових потеза, види се да он ради против интереса већинског народа Црне Горе. Уверен сам да ће народ са којим се на тај начин поиграва, знати на који начин да одговори да би спречио Кривокапићеве манипулације и за себе остварио припадајућа права и слободу коју има сваки цивилизован народ“, саопштио је др Јован Јањић.

Др Јован Јањић

„Уговор са Римокатоличком црквом, потписан је у Ватикану, па која је сметња да се са СПЦ потпише у Београду?!“, запитао се професор Јањић и додао да људи из Цркве не постављају питање где ће се Уговор потписати.

„Може и у Црној Гори, али као што видимо, Кривокапић не да одлаже потписивање Уговора, како то жели да представи, него избегава да потпише Уговор. Срамно од њега!“, поручује професор Јањић.

На наше питање да прокоментарише тумачења многих аналитичара, према којима се иза оваквог односа премијера Кривокапића крије и неки спољни утицај, те да је премијер, како се то могло чути, приморан на овакво понашање, проф. Јањић је рекао следеће:

„Не вјерујем да је то његова воља. Биће да је то налог неких антинародних и антицрвених структура у Црној Гори, можда и неких иностраних центара. Надасве, то је одраз Кривокапићеве слабости, његовог кукавичлука да се одупре онима који раде против интереса његовог народа. Самим тим и он себе сврстава на ту страну, на страну оних који су супротно од Његошеве Црне Горе, оне Црне Горе која је своје духовно биће развијала на утемељењу Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског“.

Дамјановић: Непотписивањем Темељног уговора гази се народна воља

Аналитичар Игор Дамјановић изјавио је за ИН4С да је непримјерено много тога од премијера Кривокапића када је у питању ова тема.

Игор Дамјановић

„Спекулисати због чега се одлаже потписивање Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе је незахвално. Одговор на то питање може да да искључиво премијер Здравко Кривокапић. Међутим, нисам сигуран да би његов одоговор био искрен и истинит. Много тога неприхватљивог и непримјереног о овом важном, историјском документу чули смо претходних дана од премијера Кривокапића и других представника извршне власти. Прво, непримјерено је да се јавно лицитира са мјестом његовог потписивања. Умјесто да ово питање усагласе стручне службе православне цркве и владе, ми имамо јавно условљавање да се Темељни уговор мора потписати у Црној Гори. Ако је такав документ са Католичком црквом потписан у Ватиканом, не знам зашто је премијеру Кривокапићу у старту неприхватљиво да Темељни уговор потпише рецимо у Пећкој патријаршији, јер је вјековима уназад митрополит црногорско-приморски истовремено и егзарх патријарха српског. Даље, недопустиво је да се инсистира да се Темељни уговор потпише на Цетињу, граду у коме су чак и протоколарне сједнице Владе Црне Горе догађај високог ризика. Уколико се Патријаршија сагласи да се Темељни уговор потпише у Црној Гори, зашто баш Цетиње, а не манастир Острог, или храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје је и сахрањен митрополит Амфилохије?“, нагласио је Дамјановић.

Он сматра да је свако пролонгирање потписивања Темељног уговора неприхватљиво.

„Без потписивања оваквог документа, какав је већ потписан са Католичком црквом и Исламском вјерском заједницом, обесмишљене су измјене Закона о слободи вјероисповјести и погажена воља вјерног народа који ја прошле године протестовао на величанственим литијама“, закључио је Дамјановић у разговору за наш портал.

ИН4С