Чека се Путин: Све спремно за излазак Русије из Споразума о отвореном небу

Савет федерације Русије једногласно је одобрио закон о раскидању Споразума о отвореном небу.

„Американци нису оставили ни најмању сумњу да се неће враћати споразуму“, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Према процедури за усвајање закона у Русији, након што закон одобри Савет федерације, документ се прослеђује на потпис председнику државе у року од пет дана. Уколико председник потпише закон у року од две седмице, сматра се да је коначно усвојен.

После Хладног рата, Споразум о отвореном небу према којем 34 државе-потписнице имају право да прелећу преко територија других земаља ради посматрања војних активности и који регулише спровођење таквих летова, постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи. Документ је потписан у Хелсинкију 24. марта 1992. године, а Русија га је ратификовала 26. маја 2001.

У мају прошле године САД су покренуле процедуру раскидања споразума, која је завршена 22. новембра 2020.Као одговор на то, руско Министарство спољних послова 15. јануара је објавило да је покренуло унутрашње процедуре за повлачење из споразума. Државна дума Русије је 19. маја подржала нацрт за раскидање документа.

Вашингтон је крајем маја саопштио да сигурно напушта споразум, спомињући „руске прекршаје“. Москва се након тога огласила, саопштивши да су оптужбе неосноване, а губитак споразума лош знак.

Спутник