УЈЕДИНИТЕЉ! Патријарх каквог смо чекали: Порфирије успео да споји неспојиво!

Свима који су га малициозно оспоравали запушио уста својим делима
Вучићев патријарх, Тројански коњ власти за издају Косова, кроатофил, ходочасник Лас Вегаса… Шта се све није стављало на душу патријарху српском Порфирију, руку на срце, углавном од опозиције. Међутим, за свега четири месеца, откад је сео на трон СПЦ, актуелни поглавар се показао као прави човек на правом месту. Како кажу наши саговорници: „Патријарх ујединитељ!“
Добри познаваоци прилика у СПЦ сагласни су у изјавама за Српски телеграф да су односи унутар Цркве можда и бољи него икад раније, а Порфирије је успео и немогуће: за њега речи хвале имају чак и у Загребу, Приштини…

МИР У КУЋИ

У прилог доброј атмосфери која влада у СПЦ и односима које је успоставио говори и фотографија патријарха Порфирија са владикама Григоријем и Иринејом Буловићем, недавно објављена на Твитеру. Наиме, на њој се види како тројица црквених великодостојника седе у опуштеној атмосфери, шалећи се и смејући, иако није била тајна да Григорије и Иринеј имају дугогодишње несугласице.
Верски аналитичар Жељко Ињац, као кључно, истиче управо то да су односи унутар СПЦ релаксирани.

– Неки би рекли да је патријарх балансер, међутим, то није тако. Порфирије има своје ставове, али је увек отворен за дијалог и онда малициозни кажу да је климоглавац иако је таква процена врло погрешна. Његови односи са државом су добри. Ипак, никако не одустаје од интереса Цркве. И може се приметити да је атмосфера унутар СПЦ доста релаксиранија након његовог избора – истиче Ињац.

Међутим, нису само бољи односи унутар Цркве Порфиријева заслуга, већ и односи са земљама у окружењу. Како истиче Ињац, не памти се да је неко у свега месец дана од избора дао преко 30 интервјуа за медије и да нико није реаговао негативно.

– Он је изградио веома добре односе док је био владика загребачко-љубљански, и то у свим сферама. Оно што политичари не могу, он је успео – напомиње Ињац и додаје да је Порфиријева мисија да врати Цркву у народ и да је тиме побрао симпатије нецрквеног дела јавности.

То је, сматра Ињац, велика промена:

– Од комунизма се радило на томе да се Црква удаљи од народа. Он сада ради потпуно другачије, приступачан је за народ и то је оно што они цене, људима треба да СПЦ виде као своју духовну мајку.

ШТИТИ И ГРАДИ

Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић је сагласан да се Порфирије показао као веома добар избор.

– Према мом мишљењу, он заиста јесте прави човек на правом месту и верујем да је његово постављање за патријарха добро за Србију. Крајње је политички одмерен, има осећаја за друштвени компромис и, што је посебно умеће, штити националне интересе без конфронтације, градећи мостове, што је веома тешко и ретко ко то уме – закључује Анђелковић.


5 ствари којима нас је Порфирије одушевио

1. Атмосфера унутар СПЦ никад није била боља. Нема деоба, раскола, који су многи прижељкивали. Помирио чак и поједине владике које су годинама биле супротстављене

2. Говори чак и о најтежим темама (Јасеновац, Степинац, Косово…) на такав начин да нико не може ништа да му замери

3. Хвале га (или бар не критикују) и они у Подгорици, Загребу, Приштини који никад нису имали лепу реч за СПЦ

4. Показао се као прави заштитник националних интереса, али на такав начин да се ни с ким не конфронтира

5. Изградио односе пуне разумевања и уважавања са влашћу, и то тако да ни било ко из опозиције није могао ништа да му замери

 

Чињенице о патријарху Порфирију

– 46. поглавар СПЦ

– рођен 22. јула 1961. у Бечеју

– прво од троје деце Радивоја и Радојке Перић, на крштењу добио име Првослав

– основну школу завршио у Чуругу, гимназију у Новом Саду

– студирао археологију на Филозофском факултету у Београду

– убрзо уписао студије на Богословском факултету (дипломирао 1987)

– пре тога замонашен у Манастиру Дечани

– по завршетку факултета отишао на постдипломске студије у Атину, где је остао до 1990.

– по благослову епископа бачког Иринеја 6. октобра 1990. отишао у Манастир Ковиљ

– тамо је 21. новембра 1990. рукоположен у чин јеромонаха

– одбранио докторску дисертацију на Богословском факултету у Атини (2004)

– 2010-2011. био епископ војни, а затим координатор за сарадњу СПЦ и Војске Србије

– био члан савета Републичке радиодифузне агенције (РРА)

– у мају 2014. изабран за митрополита загребачко-љубљанског

– говори грчки, енглески и немачки и служи се руским језиком