Палмер: САД су за узајамно признање Србије и Косова, али стране могу изабрати и другачији модалитет

„Ми имамо визију да Србија и Косово буду потпуно интегрисани у европску породицу народа, да буду чланице Европске уније. Како две државе могу бити чланице ЕУ ако се међусобно не признају? У идеалним условима, сматрамо да би то међусобно признање требало да буде у центру будућег споразума о нормализацији“

„Наш циљ је да охрабримо (две) стране да седну заједно, да изнесу шта су њихове црвене линије, шта могу, а шта не. Да све то ставе на сто и да (две) стране уз нашу подршку одлуче куда желе да иду (…) Ми не одређујемо агенду, нити одређујемо исход. То је на (двема) странама. Оне воде читав процес“

Поводом изјава Аљбина Куртија да му разговор са Београдом није приоритет и да одбија да формира Заједницу српских општина, Палмер рекао да има утисак да су Курти и његова влада „апсолутно спремни да учествују у дијалогу, са озбиљношћу и са циљем“

АМЕРИЧКИ специјални изасланик за Западни Балкан, Метју Палмер, рекао је да крајњи циљ САД остаје да дође до узајамног признања Београда и Приштине, али да Вашингтон подржава и другачије модалитете споразума, уколико се о томе сагласе две стране.

„Ми верујемо да само узајамно признање ставља тачку на читаво то питање. Ми имамо визију за будућност. Ми имамо визију да Србија и Косово буду потпуно интегрисани у европску породицу народа, да буду чланице Европске уније. Како две државе могу бити чланице ЕУ ако се међусобно не признају? У идеалним условима, сматрамо да би то међусобно признање требало да буде у центру будућег споразума о нормализацији“, рекао је Палмер за Н1.

Метју Палмер у Храму Светог Саве

Међутим, он је навео да „споразум може бити све о чему се две стране договоре“.

„А наш циљ је да охрабримо (две) стране да седну заједно, да изнесу шта су њихове црвене линије, шта могу, а шта не. Да све то ставе на сто и да (две) стране уз нашу подршку одлуче куда желе да иду (…) Ми не одређујемо агенду, нити одређујемо исход. То је на (двема) странама. Оне воде читав процес. И на Београду и Приштини је да одреде шта је за њих нормалан однос или нормалнији однос него сада“, рекао је он.

Пошто је са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком разговарао с највишим званичницима у Београду, а претходно и у Приштини, Палмер је рекао да је постизање споразума данас ближе јер су „обе стране спремне да се поново озбиљно ангажују у дијалогу“.

„Био сам и у Приштини и у Београду заједно с мојим пријатељем Мирославом Лајчаком да бих нагласио да Европска унија и САД стоје заједно и чврсто подржавају ту нормализацију односа“, истакао је Палмер.

Упитан да ли се та воља за дијалог односи и на косовског премијера Аљбина Куртија који је раније изјављивао да му разговор са Београдом није приоритет, а недавно и да одбија да формира Заједницу српских општина, Палмер је рекао да има утисак да су Курти и његова влада „апсолутно спремни да учествују у дијалогу, са озбиљношћу и са циљем“.

Заједно са Мирославом Лајчаком разговарао

са Александром Вучићем

„О много питања може да се разговара, а о чему ће конкретно бити речи одлучују две стране под покровитељством Европске уније. Јасно нам је да је за председника (Србије Александра) Вучића веома важно питање Заједнице српских општина, да се то спроведе. Ми смо јасно изнели косовској страни наше очекивање да учини добре и храбре кораке у процесу дијалога, и не бих унапред говорио о исходу, већ хајде да вратимо преговарачке стране за сто, да раде заједно са ЕУ, да установе шта су приоритети и тако покренемо ствари напред“, поручио је амерички дипломата.

Нагласио је да Вашингтон свакако жели да види да буду спроведени они споразуми о којима су Београд и Приштина претходно постигли договор.

Упркос томе што је претходних дана с Лајчаком имао заједничке састанке са званичницима у Београду и Приштини, Палмер је поновио да Вашингтон није страна у дијалогу.

„Дијалог воде две стране. Организује га ЕУ и за то има снажну подршку САД. Но, иако нисмо страна у преговорима, ми јесмо заинтересоваана страна (…) Нећемо бити на састанцима, али ћемо радити у оквиру процеса за који се надамо да ће резултирати нормализацијом односа Србије и Косова и самим тим отворити пут ка чланству обе стране у Европској унији“, рекао је Палмер.

Бета/Факти