Србија преговара са Русијом о куповини „Сухоја“

Русија и Србија су се на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу вратиле питању договора о куповини руских авиона „Сухој суперџет 100“, саопштило је руско Министарство индустрије и трговине.

Министар индустрије Русије Денис Мантуров учествовао је у оквиру форума на састанку вицепремијера Русије Јурија Борисова са колегом у билатералном међувладином комитету – министром за иновације и технолошки развој Србије Ненадом Поповићем.

На састанку су стране такође говориле о разматраном договору да Србија купи авионе „Суперџет“, наводи се у саопштењу Министарства.

Русија је у октобру 2019. саопштила да са Србијом води преговоре за обнову флоте националног превозника „Ер Србија“ авионима „Сухој суперџет 100“ (ССЈ100), а да би Београд могао бити заинтересован и за авионе средњег домета МС-21.

У марту прошле године Борисов је рекао да Москва и Београд планирају да се на лето, када се у Србији формира нова влада, врате расправама о испоруци авиона ССЈ за српско руководство и осам авиона за „Ер Србија“.

Петербуршки међународни економски форум одржава се ове године од 2. до 5. јуна у директном формату. Медијски партнер форума је новинска агенција „Русија севодња“.

Спутник