ВУЧИЋ И ПОРФИРИЈЕ САБОРНО У ОДБРАНИ СВЕТИЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Држава и Црква упутили снажну поруку у одбрани српског народа и светиња
Председник Србије Александар Вучић и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије су се састали са америчким изаслаником Метјуом Палмером и европским изаслаником Мирославом Лајчаком. Србија је послала врло јасну и снажну поруку а то је чврст и непоколепљив став у одбрани Косова и Метохије и српских светиња – истиче Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

Председник Србије Александар Вучић је поновио у више наврата да се Србија залаже за дијалог, за договор уз очување националног интереса. Чиме је јасно показао да се Србија поставља одговорно и државнички и да се чврсто бори за основне државне и националне интересе Србије и српског народа, пре свега за сигурност и безбедност нашег народа и наших светиња на Косову и Метохији.

Његова Светост Патријарх Порфирије и српске владике пренели су охрабрујућу и чврсту поруку, да је став СПЦ познат и да се на Косову ради о незаконитој сецесији дела територије и да не постоји начин да неко наметне такво решење које ће прихватити незакониту сецесију. Од велике важности су речи српског Патријарха Порфирија који је рекао да је Косово и Метохија за Србе оно што је Јерусалим за Јевреје, а Пећка Патријаршија за Српску Православну Цркву оно што је Ватикан за Католичку Цркву и да су Косово и Метохија, Република Српска и Црна Гора од животне важности – истиче Ђурђев.

Српска Православна Црква

Србији је потребно стратешко партнерство са САД и чини све да се оно успостави уз поштовање интегритета српске територије и суверенитета државе. Пријатељство које је утемељено пре више од 100 године на коме су радили не само највећи светски, амерички и српски научници Михајло Пупин и Никола Тесла, него и српски светитељи који су то постали у САД од светог Николаја Велимировића, светог Мардарија Ускоковића до светог Севастијана. Пријатељство Србије и Америке везују и ова три светитеља. А данас њиховим путем пријатељство међу државама и нацијама делатно афирмише владика Иринеј Добријевић – истиче Ђурђев.

Веома је важно истаћи да снажне поруке председника Србије Александра Вучића и Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија долазе у веома важном тренутку за српски народ. Држава и Црква не само да су јединствено стали у одбрану српског народа и српских светиња, већ су показали висок степен одговорности и снажан дух саборности, стављајући у фокус одбрану српског народа и српских светиња ма где се он налазио – закључује Ђурђев.

Српска лига