Вучић: Србија тражи разумевање за своје основне државе интересе Србије

„ДИЈАЛОГ СА ПРИШТИНОМ БИЋЕ БРЗО НАСТАВЉЕН – РАДИ СЕ О ДАНИМА“.

* Председник Србије у обраћању јавности нагласио да су данашњи разговори са европским изаслаником Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником Метјуом Палмером били коректни и да су се тицали тема у будућем дијалогу: „Шта је то што једни од других желимо. Ми и Албанци, али и шта очекујемо од ЕУ, као и шта очекују они од нас

* „Србија не залаже за замрзнути конфликт. Желимо наше конфликте из прошлости да решавамо и да их не остављамо нашој деци. Али смо тражили разумевање за основне државе интересе Србије и народа, пре свега сигурности нашег народа на КиМ”

* „Сержу Брамерцу је омогућено да се обрати виртуелно Савету безбедности УН, а мени као председнику Србије, иако сам изразио жељу да се обратим, то није омогућено. Надам се да ће бити, а ако не буде мораћемо да нађемо начин да упркос свим обавезама и готово немогућим околностима, одем у Њујорк јер имам право да присуствујем уживо”

СРБИЈА је увек спремна да разговара о компромисном решењу, али никада неће бити спремна да разговара о било каквом понижењу Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Обраћајући се грађанима Србије, казао је да жели да информише јавност о ситуацији на КиМ, као и разговорима са европским изаслаником Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником Метјуом Палмером.

„Ти разговори су били коректни и тицали су се пре свега тема у будућем дијалогу – шта је то што једни од других желимо. Ми и Албанци, али и шта очекујемо од ЕУ, као и шта очекују они од нас”, објаснио је он, преноси Танјуг.

Вучић је казао да је поновио у више наврата да се Србија не залаже за замрзнути конфликт.

„Желимо наше конфликте из прошлости да решавамо и да их не остављамо нашој деци. Али смо тражили разумевање за основне државе интересе Србије и народа, пре свега сигурности нашег народа на КиМ”, рекао је он.

Вучић је истакао да ће дијалог бити настављен у веома кратком временском периоду од данас, додајући да је реч о данима.

„Србија ће се одазвати позиву у Брисел”, подвукао је он.

Поднећу у Скупштини извештај

о дијалогу у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је спреман да у Скупштини Србије, пре или после наставка дијалога у Бриселу, поднесе извештај о КиМ.

Вучић је рекао у Председништву Србије да је одговорио на позив председника Скупштине Србије Ивице Дачића и да жели да одговори и на јавно и нејавно упућене позиве појединих ванпарламентарних политичких странака које су тражиле да се говори о КиМ и да направи неке заједничке принципе за будућност.

„Спреман сам и све зависи у којој форми ће то бити, пошто морате неки акт да поднесете скупштини, али уверен сам да можемо да пронађемо начин на који бих поднео извештај Скупштини о свему ономе што се збива у Бриселу и да одлуче да ли то треба да буде пре или после наставка дијалога у Бриселу. То је за нас од великог значаја”, навео је Вучић, јавља Танјуг.

Истакао је да је спреман да разговара са представницима ванпарламентарних политичких странака из опозиције које су изразиле интерес да чују став руководства Србије и да искажу и своје ставове, а до сада нису инсистирале на страном мешању у наше унутрашње ствари.

„Такође, спреман сам да одговорим и оним странкама које су инсистирале на страном мешању уколико такву заинтересованост покажу, али је они до сада нису показали”, додао је Вучић.

Пред Србијом су не лаки дани, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да се нада да ћемо, како је рекао, имати довољно мудрости и подршке да урадимо добре ствари за нашу земљу.

„Идем у Брисел на разговоре са Албанцима, надам се да ћемо имати довољно мудрости и подршке да урадимо добре ствари за нашу земљу”, рекао је Вучић у обраћању јавности, јавља Танјуг.

Када, како је казао, чувате мир и стабилност ту су и добре и велике ствари за земљу.

„Много смо урадили – од раздвајања

Србијагаса, до акцизне политике

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија на европском путу много урадила у свим областима, а посебно у владавини права и изразио очекивање да ће у наредном периоду, да ли у јуну или септембру, тај огроман напредак Србије бити признат од стране земаља ЕУ.

„Не бих то назвао наградом, већ поштовањем за оно што је у претходном периоду учињено”, рекао је Вучић у обраћању грађанима, јавља Танјуг.

Он је истакао да смо много урадили и за отварање наших кластера, од раздвајања Србијагаса, до акцизне политике, где можемо одмах кластере да отворимо, до великих уставних промена и промена у области владавине права, што је и Европска комисија подржала.

Срби у Хагу осуђени 1.138,5 година

робије, а Бошњаци на 42 године

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће 8. јуна, када се одржава и редовна седница Савета безбедности УН-а на којој ће бити представљен извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, истог дана бити изречена и пресуда генералу Ратку Младићу и изразио наду да ће му бити омогућено да се виртуелно укључи у рад седнице, а ако не – да ће покушати да оде у Њујорк јер има право да седници присуствује уживо.

Вучић је током обраћања грађанима указао на то да ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања тог Механизма, због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића.

„Како је то подешено просудите сами. Рећи ће вам неко да је редовна седница Савета безбедности и јесте, али да ли је случајно или не закључите сами”, навео је Вучић, јавља Танјуг.

Додаје да ће изрицање пресуде бити у 15.00 сати, а да је у 21.00 по нашем времену заказана је седница.

Вучић каже да ће то бити тешка ситуација за цео српски народ и Србију, а што се седнице СБ тиче – постоји и технички проблем.

Наиме, Сержу Брамерцу је, како је рекао, омогућено да се обрати виртуелно, видео конференцијом на седници, а за сада њему као председнику Србије, који је изразио жељу да се обрати, то није омогућено.

„Надам се да ће бити омогућено, а ако не буде – мораћемо да нађемо начин да упркос свим обавезама и готово немогућим околностима, одем у Њујорк јер имам право да присуствујем уживо”, казао је председник.

Подсећајући да су Срби у Хагу осуђени 1.138,5 година робије, а Бошњаци на 42 године, председник каже да не мисли да било шта треба бројкама да се исказује, али да је суштина у томе да Хашки трибунал није достављао, сем у једном случају, српским судовима могућност да суде, а идеја је била да највећи број суђења буде препуштен судовима у региону.

Вучић наводи да је 13 таквих случајева додељено БиХ и то много озбиљнији случајеви од Јојића и Радете, случајеви у којима су Срби убијани на злочиначки начин.

„То је давано судовима у региону да суде, а један предмет који се тиче само непоштовања суда, а ми имамо закон који говори само о сарадњи са Хашким трибуналом и изручењу за ратне злочине. Замислите какво је то поверење када ви нећете да дозволите судовима у Србији по једном готово безначајном предмету у односу на предмете који оптужују појединце за извршена најтежа кривична дела против припадника српског народа, а који су дати судовима у региону”, казао је Вучић.

„Партијска чланска карта неће спасити никога ко

је учинио било шта противзаконито

Подсетио је и да су сви они који су били осуђени за најтеже ратне злочине у Хагу правоснажно ослобођени и то од Рамуша Харадинаја и Насера Орића до Анте Готовине.

„Са све три територије на којима су и Срби тешко страдали, а не само Албанци, Бошњаци и Хрвати, сви они који су приказивани као починиоци таквих злочина и за које су постојале тешке оптужнице, правоснажном пресудом су ослобођени”, казао је Вучић.

Председник наводи да ће бити занимљива расправа на седници СБ, нимало лака за нас, али ни за оне, како каже, који мисле да је политика силе испред правних аргумената.

Важна порука за све грађане је да чланска карта неке партије неће спасити онога ко је учинио било шта противзаконито, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

У обраћању јавности рекао је да не жели да улази у појединачне случајеве и не зна шта су разлози, али да жели да подржи све надлежне институције у борби против криминала и корупције.

Он је истакао да сви – од полиције до правосуђа – треба да раде свој посао без ограничења и без обзира на то да ли човек припада СНС или некој другој партији, преноси Танјуг.

Поручио је да Србија не сме да личи на Србију из 2000-е када је пљачка, како је рекао, била једини начин и једини смисао бављења политиком.

„То је важна порука за грађане да нема заштићених и да било која чланска карта или руковођење у странци никога не може да спасе од реакције надлежних органа ако је чинио нешто противзаконито”, закључио је Вучић.

Факти