Вацићев одговор медијима

Лист страног утицаја у Србији „Блиц“ наставио је са бесмисленим оптужбама и нападима на председника Српске Деснице Mише Вацића, међутим њихов последњи чланак „НАЦИ МИША Вацић на скупу у Италији салутира попут НАЦИСТА и узвикује неке чудне пароле“ до краја је разобличио незнање, необразованост и непрофесиопналност људи из те редакције, саопштава СД.

Преносећи снимак говора Мише Вацића „новинари“ Блица наводе да је он салутирао попут нациста на скупу у Италији и узвикивао чудне пароле. Међутим, да је реч о школованим новинарима, препознали би да су „чудне пароле“ заправо латинске пословице „Када си у Риму понашај се као римљанин“ (Si fueris Romae, Romano vivito more) и „Сви путеви воде у Рим“ (Оmnes viae Romam ducunt). Вацић каже учесницима скупа да ће их поздравити римским поздравом, а затим подиже десну руку. Иако је римски поздрав постојао хиљадама година пре редакције Блица, као и пре Адолфа Хилтера, изгледа да то „новинарима“ ове редакције није познато.

Касније у текст римске пословице „Блиц“ назива чак и „излизаним флоскулама“. Иначе, реч је о латинским пословицама које се уче у српским гимназијама, али и на Правном факултету.

Српска Десница указује да је Блиц прикрио контекст говора и поздрава и покушао да га повеже са нацизмом што је супротно од истине.

– Вацић је говорио на скупу европских десничара у Риму и његов поздрав је био у контексту историје тог града, а никако у контексту величања нациста. Свако ко прати рад Српске Деснице зна да Миша Вацић и Српска Десница обележавају сваки Дан победе над нацизмом као и присуствују манифестацији „Бесмртни пук“. Пре одласка у Рим, Миша Вациић је боравио у Русији где је полагао венце на низ споменика руским херојима, борцима против нацизма, као и на споменику Вечној
ватри у Москви. Текст Блица је обична манипулација и лаж – саопштила је Српска Десница.

На маршу “Бесмртни пук“, Вацић са сликом деде Партизана

У изјави за Правду Вацић каже да је антинациста, а да је реч о једној од најнеморалнијих манипулација у досадашњим текстовима Блица о њему.

– Надмашили су себе овом лажи. Као када би ми рекли да су новинари Блица убице јер возе аутомобиле, а сви знамо да су свих протеклих година у саобраћајним несрећама гинули људи. Отприлике то је ниво њихових оптужби против мене. Међутим то је посао таблоида, људи често забораве да је Блиц први таблоид у Србији, имају стране власнике и у том контексту треба и гледати на њихово писање – каже Вацић.

Националист