Америка задаје ударац кинеској технологији: Усвојена историјска одлука

Амерички сенат изгласао је одобравање опсежног пакета закона чији је циљ јачање способности земље да се такмичи са кинеском технологијом. Закон којим се предвиђају амбициозна улагања у науку и технологију, представљен је као „историјска одлука“ за супротстављање економској претњи Кине и њеног „ауторитарног“ модела.

Како пише Ројтерс, Конгрес САД све више настоји да заоштри став против Пекинга.

Законом се, поред 190 милијарди долара за јачање америчке технологије, предвиђа засебно одобравање 54 милијарде долара трошкова за повећање производње и истраживања у области полупроводника и телекомуникационе опреме, укључујући и две милијарде долара за производњу чипова које користе произвођачи аутомобила.

Предлог закона садржи низ других одредаба које су везане за Кину, а међу којима је и забрана преузимања апликације друштвене мреже ТикТок на владиним уређајима и блокирање куповине дронова које производе и продају компаније иза којих, како се наводи, стоји кинеска влада.

Поред тога, предвиђа се омогућавање тајванским дипломатама и војним представницима истицање заставе и ношење униформе док су на службовању у САД. Такође се предвиђа увођење нових обавезујућих санкција према кинеским ентитетима који се повезују са сајбер нападима у САД или крађом америчке интелектуалне својине од америчких фирми, итд. Кина сматра Тајван делом своје територије.

Закон је одобрен са 68 гласова и 32 против, а сада треба да га усвоји Представнички дом Конгреса, после чега ће га прогласити председник САД Џозеф Бајден.

Кина која је у економском рату са Сједињеним Државама од Трампове ере, једна је од ретких тема на којима садашњи демократски председник у континуитету са својим републиканским претходником, а ужива и широк консензус у Конгресу.

„Ако не учинимо ништа, одбројани су нам дани као доминантне супер-силе“, упозорио је лидер већине демократа у Сенату, Чак Шумер непосредно пре гласања.

И сам Бајден је похвалио Закон.

„У конкуренцији смо за победу у 21. веку, а огласио се звук за старт. Не смемо да ризикује да заостанемо“, навео је амерички председник.

Администрација Бајдена већ неколико месеци тражи начине да појача домаћу производњу низа индустријских компоненти, попут чипова, како би смањила своју зависност од страних добављача.
Одговор Кине: Параноја Америке

У вези са усвајањем „Америчког закона о иновацијама и конкуренцији за 2021“ у америчком Сенату, Свекинески народни конгрес објавио је данас саопштење у ком изражава оштро незадовољство и одлучно противљење америчком потезу.

У саопштењу се наводи да амерички закон, кроз који се протежу хладноратовска концепција и идеолошке предрасуде, клевета развојни пут и домаћу и спољну политику Кине и под плаштом иновација и конкуренције меша се у унутрашње ствари Кине и намерава да спречи развој Кине.

У саопштењу се наводи да овај закон покушава да преувеличавањем тзв. „претње Кине“ очува хегемонистички статус САД-а и да се под изговором људских права и вере умеша у унутрашње послове Кине, те да раскидањем технолошке и економске сарадње Кини одузме легитимно право на развој. Закон показује параноични менталитет САД-а и искривљује прави смисао иновација и конкуренције, истиче се у саопштењу које преноси Кинески интернационални радио.

Кинеско министарство спољних послова је позвало данас САД да обуставе доношење таквог пакета закона.

„САД не би требало да се према Кини понашају као према измишљеном непријатељу“, изјавио је Ванг Венбинг, портпарол Министарства спољних послова, додајући да су Сједињене Државе саме себи највећи непријатељ.

Додао је да Пекинг апелује на Вашингтон да заузме исправан став и избегне даље нарушавање укупних кинеско-америчких односа и сарадњу у важним областима.

Спутник