Бајден спремио нови удар на Србе – све сами „корупционаши“ који угрожавају Америку

ПОТПИСАО ИЗВРШНО НАРЕЂЕЊЕ О „ДОДАТНИМ САНКЦИЈАМА ПРОТИВ ВЛАСТИ И ПОЈЕДИНАЦА“.

„Те снаге отварају врата нашим стратешким противницима да поткопавају демократију, коче напредак према ефикасном и одговорном управљању и спречавају да регион западног Балкана постигне пуну интеграцију у трансатлантске институције“
Бајденовом одлуком у САД се блокира сва имовина или интереси особа које су предмет санкција, а америчким држављанима је забрањена сарадња са таквим лицима. Санкционисанима није дозвољен улазак у САД нити ће моћи да добију америчку визу
ФАКТИ: Ах, како је за вашингтонске либералне силеџије све просто: ко на „западном Балкану“ није вазал Америке – тај је корумпиран и отвара врата њеним „стратешким противницима“ који ништа друго не раде осим што „поткопавају демократију“ и „коче напредак“! Изворни Дејтон је „ретроградан“, ко га брани – он је против свега под капом небеском и директно угрожава и хиљадама километара удаљену Америку. „Демократију“ и „напредак“, дакако, не поткопавају велике демократе Мило Ђукановић и Еди Рама, Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, Зоран Заев и Аљбин Курти. Овај последњи чак не угрожава ничији територијални интегритет! Ни случајно! Косова је света америчка и шиптарска земља!
ПРЕДСЕДНИК Сједињених Држава Џо Бајден потписао је извршно наређење о додатним санкцијама против власти и појединаца који угрожавају мир, безбедност, стабилност или територијални интегритет било ког подручја или државе на западном Балкану, саопштила је Бела кућа.
У саопштењу се наводи да се санкције односе и на оне који су саучесници у оваквим поступцима или су директно или индиректно умешани у кршења људских права на Западном Балкану.
Бајденовим наређењем „проширени су одређени критеријуми, попут изазова какве представља корупција, као и остала дела која опструишу кључне институције и међународне споразуме“.
„Корупција наноси штету економском расту, олакшава организовани криминал и поткопава поверење у демократске процесе. Ове снаге отварају врата нашим стратешким противницима да поткопавају демократију, коче напредак према ефикасном и одговорном управљању и спречавају да регион западног Балкана постигне пуну интеграцију у трансатлантске институције“, наводи Бијела кућа.
У тексту се напомиње да таква дела представљају „изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД“.
Бајденовим указом наглашава се трајна посвећеност САД примени послератних споразума и раду институција успостављених након распада бивше СФРЈ, додаје Бела кућа.
Овом одлуком „повећана је способност“ да се делује против оних који опструишу или угрожавају примену било ког споразума из домена регионалне безбедности, мира, сарадње или узајамног признања, као и оквира механизма за одговорност на западном Балкану.
Напоменуто је да у географском смислу израз Западни Балкан обухвата територију бивше СФРЈ и Албаније.
Бајденовом одлуком у САД се блокира сва имовина или интереси особа које су предмет санкција, а америчким држављанима је забрањена сарадња са таквим лицима. Санкционисанима није дозвољен улазак у САД нити ће моћи да добију америчку визу.
„Осигуравање безбедности и политичке стабилности западног Балкана је конзистентно са посвећеношћу Бајденове администрације развоју кључних америчких интереса из области националне безбедности, укључујући заштиту демократских институција“, наводи се у саопштењу.
У саопштењу се додаје да ће Министарство финансија и Стејт департман „наставити да освежавају листу појединаца који су предмет санкција према овом наређењу“.

Танјуг