ЕУ неће следити Бајдена на Балкану

Поводом уредбе председника САД Џозефа Бајдена о проширењу ванредних мера на Западном Балкану, у Бриселу кажу да ЕУ има своје обавезе према партнерима у региону, а да санкције нису део тренутне европске политике на Западном Балкану.

„Наш ангажман у региону је веома снажан. Разговор о потенцијалним санкцијама није на дневном реду. Свака одлука о томе мора да буде донета једногласно од стране свих земаља чланица. У овом тренутку о томе се не разговара када је реч о партнерима на Западном Балкану“, каже портпарол ЕУ Петер Стано.
На питање медија у Бриселу да прокоментарише Бајденово потписивање уредбе којом се америчке санкције проширују за појединце и организацје са Западног Балкана у циљу „осигурања стабилност и безбедност региона“, Стано каже да ЕУ не коментарише одлуке америчке администрације и да има сопствену политику када је реч о партнерима на Западном Балкану.

Он подсећа да је ЕУ посвећеност региону једна од основних тачки ЕУ агенде као и да се одржавају регуларни разговори са лидерима Западног Балкана о проблемима региона, пренео је Танјуг.

 

Спутник