ПРЕДСЕДНИКУ БЕЛОРУСИЈЕ ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ! ЕУ има сраман предлог по питању Лукашенка!

Група Европске народне партије (ЕПП), као најача групација у Европском парламенту, позвала је на успостављање међународног суда за кривично гоњење председника Белорусије Александра Лукашенка и његових следбеника.

ЕПП је, поводом данашње дебате о Белорусији у Европском парлементу, подржала предлог белоруске опозиционе лидерке Светлане Тихановске, за одржавањем међународног самита о кризи у Белорусији.

– Такав самит требало би да се одржи без одлагања под вођством ЕУ. Као ЕПП група, већ смо покушали да организујемо мисију посредовања на високом нивоу у земљи како бисмо истражили све могуће начине за заустављање насиља, ослободили политичке затворенике и помогли у стварању услова за политички дијалог у земљи. Нажалост, иницијатива је блокирана – каже потпредседница ЕПП, Сандра Калниете.

Калниете је нагласила потребу за даљим јачањем одговора ЕУ на „злочине које је починио Лукашенков режим у Минску“.

– Позивамо на успостављање међународног суда за кривично гоњење Александра Лукашенка и његових послушника који су ратовали против Белоруса. Позивамо на суспензију белоруских репрезентација са европских и светских првенстава, као и са олимпијских игара. Позивамо на проширење тренутних санкција ЕУ на све оне који су повезани са државном репресијом, укључујући оне који је подржавају и пружају режиму економску подршку и помоћ – наводи се у саопштењу ЕПП.

ЕПП наводи да је у белоруским затворима више од 400 политичких затвореника и позива на њихово хитно ослобађање.

Интермагазин