Трговина Кине и земаља централне и источне Европе и даље бележи раст

Трговина Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕ) задржала је снажан тренд раста и 2020. вредност трговинске размене први пут је премашила 100 милијарди долара, навео је директор Центра за сарадњу са земљама Азије Зоран Спасић.

 

У тексту за Кинеску медијску групу (ЦМГ), поводом другог Сајма Кине и земаља ЦИЕ, Спасић је навео да је на годишњем нивоу билатерална трговина Кине и држава ЦИЕ порасла за 50,2 одсто и да су три највећа кинеска трговинска партнера Пољска, Чешка и Мађарска.

Све више европских компанија види огромну прилику у трговинској и привредној сарадњи Кине и земаља ЦИЕ, док изградња инфраструктуре привлачи више инвестиција у земље ЦИЕ и обезбеђује радна места локалним заједницама. Поред путева, мостова и железничке мреже, све вец́у тенденцију бележи и директна ваздушна веза Кине и земаља ЦИЕ, наводи аутор.Поред инфраструктурних пројеката, трговинска и инвестициона сарадња проширила се и на више подручја, попут шумарства. Кинеска трговина робом из шумарског сектора са земљама ЦИЕ скочила је са 1,37 милијарди долара у 2016. на 2,4 милијарде у 2019. години, са просечном годишњом стопом раста од 20,5 одсто.

Спасић истиче и да је Заједничка привредна комора Кине и земаља ЦИЕ важан део тог механизма сарадње чији ће рад бити усредсређен на привредну и трговинску сарадњу.

 

Важно је да схватимо суштину механизма сарадње Кине и земаља ЦИЕ, срж је да без икаквих политичких услова, свака земља, потпуно равноправно, за себе остварује жељене привредне резултате, са циљем јачања концепта заједнице са заједничком будућношћу човечанства. Поред тога што Кина пружа најсавременије инфраструктурне пројекте, кинески инвеститори доносе нова знања и нове технологије, што је од огромног привредног и технлошког значаја за развој, оценио је Спасић.

Бета