У Србији ничу прве плантаже дрвета које расте шест пута брже од храста и доноси брзу зараду

У Србији је све популарније узгајање брзорастућег дрвета пауловније, које важи за биљку која доноси брзу зараду од чак 50.000 евра. Недавно су се појавиле и прве плантаже овог дрвета, где су се произвођачи озбиљно посветили узгајању, кажу упућени. Узгајивача пауловније највише има у Шумадији, нарочито околини Крагујевца.

Милорад Цветовић из Крушевца, који има плантажу ове биљке, каже да зарада може да буде озбиљна, док почетна улагања нису велика.

Према речима Милорада Цветовића, у овај посао ушао је зато што је чуо да је потражња за овим дрветом у свету велика, а да га у Србији нема у довољној мери, пише Блиц.

„Од узгајања овог брзорастућег дрвета пореклом из Кине може лепо да се живи. Један хектар, за четири године може да донесе зараду и до 50.000 евра. Касније је то и више, када довољно порасте да може да се користи за друге намене, осим огрева. Почетна улагања су мала, а можете зарадити до 25 пута за неких седам година када дрво може достигне обим да се продаје као обловина“, каже Милорад.

Милорад каже да је ретка појава да се од неке врсте дрвета које није од раније присутно на нашем тржишту сада праве плантаже, али да је то постао случај са пауловнијом.

„Саднице су ми стигле од других узгајивача који се баве и расађивањем пауловније. Раније их није било у Србији али су се сада проширили. Дрво може да се сади на њивама највише до 1.200 метара надморске висине, током целе године“, објашњава Милорад. Ипак, једна од мана јесте што на зараду треба сачекати минимум четири године.

Дрво се откупљује за најразличитије намене, од огрева до производње дрвених предмета.

„Ово дрво највише се користи за огрев и биомасу, јер је калоријска вредност кубика пауловније равна једном кубику мрког угља. Продаје се и за техничку грађу за намештај, бродове и јахте, музичке инструменте и друге предмете. Лишће се користи као сточна храна, а од биљне масе се прави пелет, тако да је дрво потпуно искоришћено“, каже он.
Расте шест пута брже од храста

Главна предност овог дрвета у односу на храст, јесте брзина којом расте. То, наравно, убрзава и зараду, каже Милорад.

„Зарада од пауловније је сигурна, али свакако зависи и од будућег тржишта. Пауловнија се убраја у групу комерцијалних шума, које расту брзо, много пре традиционалних храстова и букви. За кубни метар букове грађе потребно је 50 до 60 година, док је кубик пауловније спреман већ после осам до десет година“, каже саговорник.

Важно је да ваше дрво правилно и право расте, а зато је важно да имате добру садницу, каже узгајивач Цветовић.

„Са садницама добијеним из семена, или садницама које сте сами негде набавили, нећете добити резултате који ће бити вишеструко исплативи. Саднице пауловније нису скупе, али треба набавите најбоље јер се то исплати. Такве саднице су исправне, са њима не ризикујете много и добићете квалитетно дрво“, каже Цветовић.

Спутник