Зашто је Америка одустала од санкција “Северном току 2” – НОВА ТАКТИКА СА РУСИЈОМ

Стручњак открио шта стоји иза „нове тактике“ Сједињених Држава у вези са „СП-2“

Сједињене Америчке Државе намеравају да примене нову финансијску стратегију повезану са спровођењем енергетског пројекта Северни ток 2, пошто схватају да нец́е моц́и да зауставе изградњу овог гасовода.
Познати политиколог Дмитриј Џангиров дошао је до овог закључка након анализе одређених геополитичких одлука америчких власти. Он је говорио о будуц́им плановима Вашингтона у Европи, а такође је објаснио зашто су Американци „бацили око“ на гасни транспортни систем Украјине.

Дмитриј Џангиров је, пре свега, анализирао одлуку америчког председника Џозефа Бајдена о укидању санкција Северном току 2. Скренуо је пажњу на чињеницу да су америчке власти схватиле немогуц́ност увођења забране изградње овог пројекта, као и да би такве мере могле негативно да утичу на односе са Немачком.

Политиколог је уверен да су Сједињене Државе изабрале нову тактику за Северни ток 2, координирајуц́и је са Немачком. Вашингтон се више нец́е мешати у спровођење овог пројекта, али се припрема за спровођење новог плана у вези са гасним транспортним системом Украјине. Американци намеравају да откупе део инфраструктуре која ц́е им омогуц́ити да профитирају од транзита гаса кроз Украјину.
Џангиров је сугерисао да Вашингтон није без разлога бацио око на украјински систем за транспорт гаса. На тај начин, САД планирају да постигну споразум о транзиту са Русијом до 2024. године, према којем ц́е америчке компаније профитирати од примене овог пројекта.

Дакле ипак је у питању тајни споразум са Русијом на који су САД биле приморане.

„Претпостављам да ц́е бити још преговора о Северном току 2. Дакле, колико схватам, Газпром ће до 2024. године морати да потпише неку врсту транзитног споразума са неким ентитетом у Украјини. Свакако нец́у бити изненађен ако овај украјински ентитет буде повезан са америчким капиталом“, резимирао је политиколог.

Вебтрибуне