Фијаско рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу — Курти тражио да Вучић призна Косово

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима после прве рунде разговора са Аљбином Куртијем да је резултате састанка излишно и коментарисати и да апсолутно ништа није договорено.

„Прво, албанска делегација неће ни да разговара о испуњавању обавеза и о формирању Заједнице српских општина. Друго, траже само да Београд призна независно Косово. И треће они литургије у српским црквама називају инцидентима“.

Председник је рекао и да никада није присуствовао оваквом састанку.

„Једино што је договорено је да се дијалог на највишем нивоу настави до краја јула. Апсолутно ништа није договорено. Човек је дошао да се не бисмо договорили него да пита кад ћемо признати Косово“.

Вучић је рекао да је Приштина предложила да се уместо ЗСО формира Национални савет за Србе на Косову, као што ми имамо за националне мањине.
„Ви не знате да ли да се смејете или да плачете и онда видите с каквим људима имате посла.“

На питање да ли је упутио увреде Аљбину Куртију током састанка, он је казао да није псовао.

„Ја нисам никог опсовао. Одговорио сам оштро, али нисам прелазио границу. Човек је дошао да се не би договарао ни о чему. Рекао је: ’Дошао сам да те питам када ћеш признати Косово‘. Рекао сам: ’Никад‘. Он се детонирао“, истакао је Вучић.

Председник је рекао да „не можете да не будете оштри, када вам неко у теми несталих особа говори о Вељку Одаловићу“.

„Ја сам тражио да се крене у ископавање на девет локација на Косову, где мислимо да су покопани убијени Срби. А Албанци кажу – не може зато што је на челу комисије Вељко Одаловић. Он је за њих Геринг и Гебелс. Наравно да сам одговорио, али нисам прелазио границу. Боље је, чућете све сами од европских представника“, рекао је Вучић.

Наставићемо да радимо на дијалогу, казао је Вучић и истакао да је ово „био покушај Приштине да се оконча дијалог тако што ћемо ми напустити састанак“.

„Данас смо од њих чули да је Исус рођен 14. фебруара, то први пут чујемо. Тог дана је Курти победио на изборима, и то је у реду ако он верује у то. Понудили смо све, и рекли смо им да ћемо дати све о жртвама што им треба, али они нису желели да разговарају о томе, они су желели да разговарају о Вељку Одаловићу. Србија неће престати да разговара о дијалогу“, рекао је председник.

Истакао је да је Србија испунила све обавезе и све што је од ње захтевала Европска унија.
Верујем да ће Борељ прецизно известити Бајдена

Вучић је рекао да жели да верује да ће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на фер и прецизан начин пренети америчком председнику Џо Бајдену оно што се данас дешавало током састанка са приштинском делегацијом.

Вучић је новинарима након трилатералног састанка, а на питање шта се може очекивати од САД јер ће Борељ упознати Бајдена са оним што се десило на састанку, указао на то да су и Америка и Немачка, као и неке друге велике силе учествовале у стварању такозваног независног Косова и да ће ту политику да подржавају.

„Али, верујем да ће бити толико фер и да ће изаћи са јасним ставовима да се зна ко је одговоран за невелики или никакав напредак у дијалогу и зашто се некаква врста и политичких и сваких других тензија поново рађа“, казао је Вучић.

Истиче да Београд то не жели и каже да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у једном тренутку током састанка заратио са Русијом, па је пожелео и са Кином да ратује.

„Али, није ни важно, нека остане у она четири зида“, наводи председник Србије.

 

Спутник