ШУМАДИЈА ПОСТАЈЕ ПРЕПОЗНАТЉИВА ПО ВРХУНСКОМ ВИНУ: Топола са правом носи епитет српске Тоскане

Како Топола са правом носи епитет Српска Тоскана, онда не чуди зашто је у овој малој варошици било тако пуно излагача вина и велики број гостију

У циљу промоције квалитета вина која се данас производе у Шумадији, Удружење винара Шумадије је 2014. године организовало 1. Фестивал Шумадијских вина. Захваљујући садржају фестивала, реакцијама посетилаца, али и амбицијама самих винара ова манифестација је постала традиционална. Сваке године у исто време, другог викенда у јуну, у Краљевој винарији подно Опленца, Фестивал Шумадијских вина гостима пружа јединствен ужитак, да на једном месту могу пробати врхунска бела, црвена, црна и розе вина произведена на простору читаве Шумадије.
– Нашим гостима представили смо најбоља вина са ове територије. Са поносом могу да кажем да је на оснивању овог Удружења било 13 винарија а данас имамо 35 чланова, винска прича у Тополи, Шумадији и Србији се шири, људи отварају нове винарије, саде винограде, ми ћемо бити подршка и осталима који желе да се упусте у ту причу – изјавио је Веселин Деспотовић председник удружења винара Шумадије.
Окупили су се око идеје да заштите географско порекло вина Шумадије и у томе су успели, израдом елабората који је усвојен код Министарства.

– Сада радимо на промоцији, на побољшавању квалитета, на омасовљењу, наравно има тешких ситуација, градоносних облака али то је тако у сваком послу ми овоме приступамо са љубављу и жељом онда мора доћи и добро вино – изјавио је Деспотовић.

Како Топола са правом носи епитет Српска Тоскана, онда не чуди зашто је у овој малој варошици било тако пуно излагача вина и велики број гостију. Према речима председника Удружења вина са овог поднебља су другачија и управо због тога пију се широм света.
– Са нама је овде 22 винарије, неки су у фази сађења винограда, ово је Удружење винара Шумадије али примамо и произвођаче грожђа са заштићеним географским пореклом тако да је ово дефинитивно најмасовнија манифестација у Србији овог типа када говоримо о регионалним Удружењима. Вина са овог поднебља су карактеристична по томе што захваљујући клими, традицији и винској култури која је вишевековна имамо могућност да производимо врхунска бела, црвена и розе вина. Вина која долазе из северних и јужних регија су на неки начин хендикепирана, Шумадија и још неке регије у Европи имају ту могућност да произведу врхунска вина свих профила. Зависно од винарије до винарије и стила, земљишта, примењене технологије како ће то на крају изгледати али је сигурно да оно што нам је дато од Бога и природе треба да искористимо и ту неће бити грешке – каже Деспотовић.

Колико је овај фестивал значајан за винаре, исто толико је битан и за локалну самоуправу, што нам је и потврдила заменица председника општине Топола Јасна Вуковић.
– Фестивал је веома важан пре свега што је Топола једна од општина која има велики туристички потенцијал, који настојимо да још више проширимо. Оваквим и сличним фестивалима дозваћемо госте – казала је Вуковић.

Србија данас