Вучић објаснио: Зашто је Приштина тражила да споразум ЦЕФТА постане СЕФТА

Председник Србије Александар Вучић објаснио је зашто је приштинска делагација на састанку у Бриселу тражила да споразум ЦЕФТА постане СЕФТА.

„Тражили су и да ЦЕФТА постане СЕФТА. То значи да желе да направе нови договор о слободној трговини, да би могли да буду ту као Република Косово, да би могли да кажу да их је Србија признала. Пошто су у ЦЕФТИ са звездицом. На мала врата су покушали то да ураде“,  открио је Вучић.

Вучић је истакао да му је, после преспаване ноћи, јасно да је приштинска страна на јучерашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу дошла с намером да натера Србију да из дијалога изађе, односно да дијалога нема.

Вучић је, обраћајући се медијима, рекао да је сазвао конференцију како би грађанима поднео извештај о јучерашњој седници и најавио да ће 22. јуна бити одржана седница Народне скупштине Србије на којој ће говорити подробно, детаљно, темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и објективном ситуацијом са којом се суочавамо у међународној заједници.

„Јуче је настављен дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. То је била до сада најчуднија фаза. После преспаване ноћи могу да потврдим да са извеношћу, готово потпуном сигурношћу, да су они који су дошли с приштинске стране желели да нас наведу да напустимо, односно да дијалога не буде. Све што су радили, тражили, говорили је значило „желимо да избегнемо дијалог, разговор“, објаснио је он.

Вучић је истакао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица.

„Желимо да постигнемо сваку врсту договора око овог питања, да покажемо људима да не желимо никога да сакријемо, а истовремено успемо да се изборимо да приштинска страна нама и међународним институцијама омогући прилаз одређеним местима на КиМ како бисмо могли да узвршимо одређена ископавања“, рекао је он.

 

Спутник