Договорити посету Путина Србији: Вучић и Грушко разменили важне поруке

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са замеником министра иностраних послова Русије Александром Грушком, са којим се сагласио да је свака посета руских званичника потврда високог степена међусобног разумевања и сведочанство добре српско-руске сарадње.

Вучић је изразио наду да бисмо могли да договоримо посете високих руских званичника, укључујући и посету председника Путина, саопштила је прес служба председника.

Грушко је, као најближи сарадник министра Сергеја Лаврова, изнео уверавања о даљем унапређењу иначе блиске сарадње двеју земаља.

Осим о билатералним односима и будућим заједничким пројектима, Вучић и Грушко разговарали су и о ситуацији у региону и, с тим у вези, о току дијалога Београда и Приштине.
Председник Вучић је истакао да је српска делегација имала тежак дан у Бриселу, али је чврсто заступала државне и националне интересе борећи се за политички компромис. Он је и овом приликом захвалио на активној подршци Русије у одбрани целовитости и независности Србије у међународним форумима.

Председник Вучић је такође захвалио на помоћи Русије током пандемије КОВИД-19 и за испоруке вакцине Спутњик В, а посебно за заједничку производњу тих вакцина у Институту Торлак, чији је пробни рад званично покренуо са председником Путином.

Вучић се одмах по завршетку састанка огласио на свом профилу на Инстаграму, рекавши да је од Грушка добио уверавања о даљем унапређењу сарадње Србије и Русије.

„Одличан састанак са Александром Грушком, најближим сарадником Сергеја Лаврова. Пренео сам важне поруке Србије за председника Путина и министра Лаврова и добио уверавања о даљем унапређењу, иначе веома блиске сарадње између Србије и Русије“, написао је Вучић на Инстаграм профилу „будућностсрбијеав“.

Он је поручио да се у тешким тренуцима „увек најјасније види ко вам је пријатељ“.

Уз пост је објављена и фотографија са састанка.
Заменик Сергеја Лаврова ће се састати и са министром спољних послова Николом Селаковићем, а примиће га и српски патријарх Порфирије.

Подсетимо, Грушко је последњи пут у Београду боравио у новембру 2019. године када је на састанку са тадашњим шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем рекао да многе снаге желе да Балкан и Србију претворе у арену политичке конфронтације, као и да желе да их ставе пред вештачки избор између Русије и Запада.

Тадашња посета Грушка Србији била је увертира за састанак Вучића са руским председником Владимиром Путином у Сочију, у децембру исте године.

Спутник