Бајден у Женеви испипавао: Могу ли САД Русију одвојити од Кине и превући је на своју страну

ПУШКОВ: ТО ЈЕ СЛАБА РАЧУНИЦА ЈЕР СЕ АМЕРИКАНЦИ ПОНАШАЈУ НЕПРИЈАТЕЉСКИ ПРЕМА РУСИЈИ.
Бајден је напуштајући Женеву изговорио: „Русија се сада налази у врло, врло тешкој ситуацији. Кина врши притисак на њу, а Русија очајнички жели да остане светска сила… Путин хоће да буде један од светских лидера, јер му то обезбеђује подршку у земљи. Али, Русија треба да учини нешто са Кином – зар то може без помоћи Запада?“
Владимир Путин је пред полетање за Женеву рекао америчкој телевизији НБЦ: „Посматрамо покушаје уништавања односа Русије и Кине. И ваша питања су такође везана за то … Само, ми не верујемо да нам Кина представља претњу. То је нама пријатељска земља. Она нас не проглашава непријатељем, као што се то чини у Сједињеним Државама“
Руска државна новинска агенција РИА Новости: „Да ли су Американци глупи – или оволико арогантни? Зар не разумеју да се Москва и Пекинг смеју њиховим покушајима да између њих забију клин? Главни циљ целе Бајденове европске турнеје био је формирање антикинеског савеза, али Вашингтон неће успети да против Кине окрене ни своје европске савезнике, а камо ли Москву која са њом има заједничке планове `космичких размера`. Не ради се само о заједничкој лунарној станици, већ пре свега о трансформацији светског поретка“
СПРЕЧАВАЊЕ зближавања Русије и Кине било је скривена амбиција Џоа Бајдена за време преговора у Женеви са Владимиром Путином, открио је утицајни руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј Пушков.
По његовој процени, амерички лидер је током преговора покушавао да увуче Путина у вашингтонске комбинације срачунате на онемогућавање даљег руско-кинеског зближавања. Односно: на превлачење Русије на страну САД, као што су Ричард Никсон и Хенри Кисинџер у своје време комунистичку Кину привукли на страну Вашингтона.
Пушков је овакав закључак извео и из речи америчког државног подсекретара за политичка питања Викторије Нуланд да је током швајцарског самита Бајден препоручио Путину да још једном анализира ризик повећања „зависности“ Москве од Пекинга.
Још је указао: „Чак и пре самита било је јасно да је скривена агенда преговора за Бајдена била жеља да се Путин „истестира“ на могућност спречавања зближавања Русије и Кине“.
Пушков је објаснио да је Бајденова рачуница слаба и погрешна јер доследно непријатељску реторику према Русији имају Сједињене Државе које се још служе антируским санкцијама и притисцима, а и „променом режима“ унутар држава које су руски суседи.
„Низом таквих акција – навео је Пушков -Вашингтон покушава да плаши Русију хипотетичком зависношћу од Пекинга, који се, за разлику од САД, не истиче антируском политиком. Чудна логика!“

Сам Бајден је напуштајући Женеву изговорио:
„Русија се сада налази у врло, врло тешкој ситуацији. Кина врши притисак на њу, а Русија очајнички жели да остане светска сила, да остане на светској сцени са председником Сједињених Држава. Она очајнички жели да буде релевантна. Руси не желе да буду, како неки њихови критичари говоре, „Горња Волта са нуклеарним ракетама“. Путин хоће да буде један од светских лидера, јер му то обезбеђује подршку у земљи. Али, Русија треба да учини нешто са Кином – зар то може без помоћи Запада?“
Спољнополитички коментатор руске државне новинске агенције РИА Новости – Петар Акопов – процењује да се Бајден прерачунао и да је то утолико чудније што је Путин пред Женеву, у интервјуу који је дао америчкој телевизији НБЦ, био више него одређен:
– Рећи ћу вам сасвим искрено – могу ли вам то искрено рећи?
– Да.
– Посматрамо покушаје уништавања односа Русије и Кине. И ваша питања су такође везана за то … Само, ми не верујемо да нам Кина представља претњу. То је нама пријатељска земља. Она нас не проглашава непријатељем, као што су то чине у Сједињеним Државама“.
У том интервјуу је руском лидеру било постављено чак седам питања о односима Москве и Пекинга. Једно се тицало „кинеских носача авиона који прете Русији“.
Акопов овим поводом поставља пизања: „Да ли су Американци глупи – или оволико арогантни? Зар не разумеју да се Москва и Пекинг смеју њиховим покушајима да између њих забију клин или да, како пишу у САД, прошире пукотине у руско-кинеским односима? Зар не разумеју да смо сваки пут када Американци покушају да уплаше Русе кинеском претњом, поново уверени у исправност курса на стратешко партнерство са Кином?“
РИА Новости наглашавају да је главни циљ Бајденове европсктурнеје био формирање антикинеског савеза, али да Вашингтон неће успети да против Кине окрене ни своје европске савезнике, а камо ли Москву којаса Кином има заједничке планове `космичких размера`.
Агенција подвлачи да се на том плану не ради само о заједничкој лунарној станици, већ пре свега о трансформацији светског поретка.
И закључује: „Зато неће бити успешни никакви покушаји да се посвађају суседи који верују један другом. Сасвим супротно, то ће их само уверити да их само непријатељ може тако плашити. Заједнички непријатељ“.

Факти