Додик: Ако Сарајево и ФБиХ мисле да могу сами у НАТО – нека иду, Српска неће у НАТО

ОДРЕАГОВАО НА ИЗЈАВУ СИФЕТА ПОЏИЋА ДА ЈЕ БиХ „У АКЦИОНОМ ПЛАНУ ЗА ЧЛАНСТВО У НАТО“
Подсетио да се у декларацији НАТО-а са последњег самита наводи да су Грузија, Украјина и неке друге земље у процесу интеграције са НАТО, а да је БиХ у процесу сарадње, а не интеграција. Па позвао да се већ једном престане са таквим тезама јер „нема НАТО“: „Ако они мисле да могу да иду у НАТО, нека дође на одлучивање па ћете видети да од тога нема ништа. Ми остајемо привржени војној неутралности“
СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска остаје привржена војној неутралности и ономе што је Народна скупштина донела.
„Ми смо имали храбрости да ту декларацију донесемо, и ми званичници из Републике Српске потпуно усклађено делујемо управо на тој декларацији Народне скупштине“, рекао је Додик новинарима у Бијељини, одговарајући на питање о ставу министра одбране БиХ Сифета Поџића да је БиХ у Акционом плану за чланство у НАТО, „што је последња степеница за пуноправно чланство“.
Додик је истакао да постоји декларација НАТО-а са последњег самита у којој се каже да су Грузија, Украјина и неке друге земље у процесу интеграције са НАТО, а да је БиХ у процесу сарадње, а не интеграција.
„Ако БиХ може да уђе, или Федерација БиХ у НАТО, нека уђе сутра па да видимо како ће без нас“, рекао је Додик.
Он је поручио да се престане већ једном са таквим тезама, јер „нема НАТО“.
„Ако они мисле да могу да иду у НАТО, нека дође на одлучивање па ћете видети да од тога нема ништа. Ми остајемо привржени војној неутралности и ономе што је Народна скупштина донијела“, нагласио је Додик.
Према његовим речима, они за потребе своје јавности причају једну причу, а постоји папир који каже да се чланство у НАТО не прејудицира.
„Значи: не ради се ништа са тим циљем. То је превод, буквалан превод. А оно што они говоре, ја разумем да они то хоће па нека иду ако могу да иду, ми нећемо“, рекао је Додик.

Факти