УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Кини је дат ултиматум!

Џејк Саливан, саветник за безбедност америчког председника Џозефа Бајдена, изјавио да Кина има избор или да дозволи још једну међународну истрагу, коју би предводила Светска здравствена организација, о пореклу вируса корона на својој територији или да буде изолована од стране светске заједнице.
Он је то упозорење изнео током интервјуа за америчку ТВ мрежу Фокс њуз.

Упитан да ли ће и председник САД инсистирати на другој међународној истрази о пореклу вируса корона у Кини, односно на томе да она буде независна, Саливан је одговорио да је о томе било речи на недавном самиту Г7 и да је Бајден убедио своје саговорнике да на Кину мора да се изврши притисак.

Пекингу је, тврди Саливан, дат ултиматум, или да се повинује захтевима и дозволи истраживачима прави рад како би се открило одакле стварно долази ковид 19, или да се суочи са изолацијом међународне заједнице, преноси РТ.

Пекинг је ту изјаву осудио и окарактерисао као озбиљно кршење основних норми међународних односа, оптужујући Г7 за подстицање раздора у време када су потребни заједнички напори.

Нови захтев да се у Кини поново спроведе истрага о пореклу короне стиже након извештаја америчких медија да су се први случајеви оболелих који су имали симптоме попут оних које имају заражени ковидом 19 појавили знатно пре избијања пандемије у лабораторији у Вухану.

Међутим, постоје и истраживања спроведена у САД, а по којима је врло вероватно да је вирус на америчком тлу био присутан такође пре званичног проглашења пандемије.

Интермагазин