КРИВОКАПИЋ ПРОЈЕКТУЈЕ МИЛОВУ ПОЛИТИКУ: Јасно да су промене у Црној Гори биле лаж!

Договори са Кривокапићем склопљени у циљу заокрета политике у сфери економије и међунационалним односима су на најнижем нивоу, чак и нижи него што су били пре 4. децембра, када је изабрана ова влада, речи су Андрије Мандића, председника Нове српске демократије, у светлу најновијих дешавања у Црној Гори, која би као последицу могла да имају промену политике, а ову промену и одговорнију политику сматра лидер НСД обавезом.

– У време изборне кампање преузели смо одређене обавезе сви заједно и направили чврст договор с народом који нас је гласао да ћемо направити радикалнији заокрет у спољној политици ове земље, дали тврду реч да ћемо извршити лустрацију, демонтирати режим Мила Ђукановића и његову дубоку државу, променити састав служби безбедности, тужилаштво учинити професионалним, а судство независним – наводи Мандић.

Оно што је нова влада донела, међутим, није то што је народ очекивао, што потврђује и прва перјаница НСД, наводећи да кључни људи Кривокапићеве владе воде пређашњи курс.

– За 200 дана од министра финансија, који је додатно задужио ову земљу 750 милиона евра и једва предложио буџет за текућу годину у шестом месецу те године, добили смо одговоре да он подржава да хомосексуални парови усвајају децу и да процењује да би то било добро за ширу заједницу, а да ни реч није рекао о финансијама, док истовремено министар спољних послова, чији је задатак био да направи радикалан заокрет у спољној политици у односу на режим Мила Ђукановића, обавештава и домаћу и међународну јавност да он у потпуности следи ту политику и да није ни милиметар отишао ни лево ни десно од курса који је зацртао Мило Ђукановић – објашњава Мандић као разочаравајућу политику Црне Горе.

Исте изјаве

О томе колико политичка реторика Кривокапића и Ђукановића личе као јаје јајету, говори у прилог и чињеница да су у размаку од двадесетак дана дали исту изјаву, која је одјекнула у медијима. Ђукановић је почетком јуна „држао слово“ о томе како „политика Београда највише подсећа на деведесете“, да би пре три дана и Кривокапић дао готово идентичан опис актуелне политичке ситуације у Црној Гори, оценивши да „овакво понашање Србије враћа у деведесете“, ископиравши у потпуности Милове речи.

Заоштравању односа према Србији, препознатљивом Миловом курсу, који се ушушкао и у новој влади, доприноси то што председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић позива Србију да изручи Светозара Маровића, док за усвојену Резолуцију о Сребреници наводи да „на далеко бољи начин штити интерес српског народа него слични акти које је доносила Скупштина Србије“.

У таквој атмосфери не чуди ни обустава поступка против Душка Марковића (погледати оквир) због кривичних дела изазивање расне, верске и националне мржње и повреде слободе опредељења при гласању, која се десила током јучерашњег дана, ова дешавања политичар Владислав Дајковић види искључиво као Кривокапићеву одговорност.

– Сменили смо дух Ђукановића, али је, нажалост, дух његове политике и даље присутан. Поред свих економско-социјалних проблема с којима се држава Црна Гора суочава, наше власти као главни проблем свог деловања виде у нашој братској Србији. Дакле, континуитет политике Мила Ђукановића је настављен. Говорећи о обустављеном судском поступку против бившег премијера Марковића, једно је јасно: Судске и тужилачке институције су и даље под контролом Мила Ђукановића и за то није крив Александар Вучић, већ искључиво влада Здравка Кривокапића – закључује Дајковић.

Најниже гране

Политички аналитичар др Златко Лутовац сматра да влада коју предводи Кривокапић хвата залет када је у питању оптуживање Србије за све што се тад појави у оптицају и да ту нема никакве разлике између ове две владе.

– Синхронизоване „отровне стреле“ из Подгорице које у континуитету „испаљују“ представници владе с новопеченим политичарем премијером Здравком Кривокапићем на челу само је наставак пређашњег режима ДПС. Свима је сада кристално јасно да Кривокапић и Ђукановић немају никакве разлике и виђења на политику Црне Горе према Србији, која је, нажалост, на најнижим гранама. Карактер премијера се искристализовао у веома кратком временском интервалу и већ видимо да човек без икаквог политичког искуства, икакве подршке у народу је погубан као лидер, првенствено за сопствену земљу, а одмах након тога и за односе у региону – оцењује Лутовац.

Душко Марковић ослобођен оптужби

Виши суд обуставио је поступак против Душка Марковића, бившег премијера Црне Горе, који је био оптужен за кривично дело изазивање расне, верске и националне мржње и повреда слободе опредељења при гласању. Њега је тужио Душко Кнежевић, а поступак је обустављен због тога што нема елемената кривичног дела, према речима Аиде Музуровић, саветнице Вишег суда за односе са јавношћу.

Кнежевићев адвокат Здравко Ђукановић нагласио је да је неспорно утврђено да је Марковић тешко увредио српски народ, а потом је и цитирао Марковићеве скандалозне изјаве, које примат дају Црној Гори и сугеришу да би припадници српског рода требало да је напусте.

– Осим овога, Марковић је извршио и кривично дело повреда слободе опредељења при гласању, када је као председник владе ЦГ утицао да грађани гласају листу ДПС, покушавајући тако да прејудицира исход предстојећих избора – навео је адвокат Ђукановић.

Кривокапића сви испалили

На састанку који је требало да се одржи у среду, у циљу постизања договора и превазилажења актуелне политичке кризе, а који је предложио Кривокапић, нису се појавили лидери партија парламентарне већине у Црној Гори. Састанак на коме се, према писању подгоричких медија, појавио само Дритан Абазовић, лидер Грађанског покрета УРА, отказан је. На састанак није дошао ни лидер Демократа, као и председник Скупштине Алекса Бечић, који је био на службеном путу у Анталији.

Премијеров позив у старту су одбили лидери Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић јер они, како су раније рекли, не желе да преговарају са Здравком Кривокапићем.

Извор: Српски Телеграф