Британија гради у Украјини поморске базе и бродове за НАТО

Кијев и Лондон потписали су меморандум о партнерству у области војне бродоградње, који предвиђа заједничко пројектовање и изградњу бродова, као и изградњу у Украјини поморских база, које ће, ако уопште буду изграђене, користити земље НАТО-а. Тиме се, између осталог, потврђује заједничка политика НАТО-а о обуздавању Русије.

Меморандум је потписан на разарачу Британске краљевске морнарица ХМС „Дефендер“ у Одеси, и то само два дана уочи инцидента који се догодио у руским територијалним водама, када је разарач „Дефендер“ намерно повредио руске границе због чега су реаговале и руске снаге, које су, испаљујући хице упозорења, натерале британски ратни брод да промени курс.

Руски аналитичари у суштини деле мишљење да се нове поморске базе, ако уопште буду изграђене, припремају за бродове НАТО земаља које не излазе на Црно море, већ периодично улазе у те воде.

Руски војни експерт Иван Коновалов напомиње да је потписан меморандум о намерама који није обавезујућ, па самим тим он доводи у питање и његову реализацију.

„То је просто декларација. Штавише, ту се помиње нека гигантска сума од 1,2 милијарди фунти, што је смехотресно. Поред тога, говори се и о набавци неких старих миноловаца за које ће Украјина још и да плати Британцима. Изградња флоте у интересу Украјине је немогућа, јер не постоји концепт украјинске флоте. Друга ствар је што је постоји могућност размештања неке врсте НАТО инфраструктуре на територији Украјине, што, иначе, Американци сада раде на подручју Очакова. Тамо стварају некакву инфраструктуру за коју тврде да служи за сервисирање флоте, али она може бити и база. Све зависи од приступа“, каже Коновалов.

Британија – хазардер у Црном мору

Лондон одавно јача сарадњу са Кијевом у сектору одбране и на тај начин ствара себи упориште за ширење утицаја у региону. Руски војни аналитичари већ неко време упозоравају да Британија намерава да повећа војну активност на територији савремене Украјине, јер је то подручје, између осталог, погодно за шпијунирање Русије.

Већина експерата оцењује да је стварање таквих упоришта улог у дугорочну британску стратегију, с обзиром да по њиховом мишљењу та земља покушава да игра улогу САД у Европи, а постсовјетски простор Лондон види као једну од регија у којој би се британски утицај требао ширити заједно са Блиским истоком. Како стручњаци објашњавају, главна порука активног развоја сарадње са Украјином је да је Британија глобална сила, која има своје интересе у свим регионима света, као и савезнике, важне партнере и ривале. У том контексту, Русија се као још један глобални играч доживљава као директан конкурент. Због тога британске власти покушавају да је ослабе. Украјина је погодно упориште за то, с обзиром на русофобну идеологију која се тамо распламсала. Самим тим, Лондон жели да (ис)користи Кијев за своје интересе, али га не жели као партнера.

Међутим, Коновалов сматра да Лондон не ради искључиво за своје интересе, него америчке.

„Велика Британија одавно делује у територијалним водама САД и било какве акције које предузимају они координирају са Вашингтоном, а тако је и у Црном мору. Велика Британија неће деловати искључиво у свом интересу, него у интересу САД, али и то је у складу са англосаксонским договорима. Чак и последњи провокативни инцидент од стране Велике Британије у руским територијалним водама је један од покушаја да се покаже да британска морнарица и даље нешто вреди. Али тај покушај је био глуп и, искрено, скоро на ивици самоубиства. Ово је у најмању руку било неправедно према британским морнарима које су увукли у ту авантуру“, оцењује експерт.
Нема флоте, нема ни базе

Како преносе медији, Лондон и Кијев планирају да по британском пројекту направе осам ракетних чамаца, а поред тога, украјинска Ратна морнарица би могла да добије два модерна миноловца, у чијој изградњи ће учествовати украјинска предузећа.

Прецизирано је да ће посао финансирати британска страна, а Кијев се нада да ће британски стручњаци радити на завршетку корвете „Владимир Велики“. Стране очекују да ће договоре потврдити потписивањем првог уговора у августу ове године.
Када је реч о базама, претпоставља се да би једна база могла бити саграђена на Азовском мору, а друга на Црном.

Међутим, имајући у виду стање украјинске флоте, стручњаци оцењују да Украјини нису потребне две нове војне базе.

„Не постоји украјинска бродоградња, тим пре ако говоримо о војној бродоградњи. Она не постоји од распада Совјетског Савета. Тамо ништа од тог периода није направљено, само су повремено вршени мањи ремонти бродова, а чак ни то није било баш успешно, посебно што се тиче перјанице флоте фрегате „Гетман Сагајдачни“… Тренутно имају само неколико бродова – чини ми се да их је било четири, од којих два већ нису у употреби. Дакле, украјинска флота не постоји! Углавном имају катере и чамце које су добили од САД. Штавише, нису их ни добили већ су им Американци продали. То, у ствари, чини комплетну украјинску флота“, каже Коновалов.

Експерт сматра да ће овај меморандум Лондона и Кијева ускоро бити заборављен тј. гурнут „под тепих“.

„Треба имати у виду да су догађаји који су се одиграли последњих дана, а мислим на британску провокацију у нашим територијалним водама и претходно потписивање тог меморандума, две повезане ствари. То је урађено како би се ојачао општи утисак да Велика Британија није само независан играч, већ и важан савезник Украјине. Зашто то раде Британци, разумљиво је – они ће под маском овог меморандума гурнути у Украјину огромну количину разних старудија, а истовремено ће натерати Украјину да то плати“, закључио је Коновалов.

Спутник