Патријарх Порфирије: Кнез Лазар и свети косовски мученици показали су пут којим треба да идемо

Патријарх српски Порфирије служио је данас на Газиместану помен косовским јунацима, заједно са владиком Теодосијем, митрополитом Јоаникијем и монаштвом и свештенством епархије рашко-призренске.

Патријарх је у беседи рекао да је „Косово дом свих Срба, ма где се налазили“ и да се сви, када тамо дођу, осећају као код куће.

„Кнез Лазар и свети косовски мученици показали су нам пут којим треба да идемо“, рекао је патријарх обраћајући се окупљеним грађанима.

Помену на Газиместану је, како преносе Новости, присуствовало око 2.000 Срба из свих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске, а окупљени су певали народне косовске песме.

Порфирије је први пут као патријарх служио опело косовским јунацима.

Обраћајући се непосредно пре почетка опела, код Споменика Косовским јунацима, патријарх Порфирије, који је на Газиместан дошао у пратњи више архијереја, рекао је да циљ косовског завета није да икога елиминише, већ да упути „координате љубави“, преноси Косев.

Патријарх је претходно у манастиру Грачаница поручио да сваки пут када долазимо на Косово и Метохију дубински знамо да смо се вратили у свој дом, пренео је Танјуг.

Спутник