“Пре 10 година на ЦНН је била реклама ‘Косово је земља могућности’. То ни сад није држава и нема могућности”

Пре 10 година на ЦНН стално је приказивана реклама “Косово је земља могућности”. Али и сада то није држава и нема никаквих “могућности”, каже Марија Захарова.

Портпаролка руског министарства спољних послова је за Курир оценила да је то данас црна рупа Европе, у којој цветају организовани криминал и корупција и где се ствара атмосфера националне и верске мржње и нетрпељивости.
Захарова је у интервјуу за Курир” поручила да је западни пројекат “Косово” пропао, без обзира, каже, на огроман новац који је “упумпан у њега”.

“Нове косовске власти, на челу са (премијером привремених приштинских институција) Аљбином Куртијем, проповедају отворени политички екстремизам. Косово се претворило у проблем европског континента”, навела је Захарова.

Захарова подсећа да су такозвани бриселски договори усаглашени 2013. године и да је Београд испунио свој део тих решења, док је Приштина одбила да обезбеди кључни услов – стварање Заједнице српских општина.

“Садашње косовске власти уопште не желе да разматрају то питање, а Брисел се ограничава лабавим позивима, без конкретних корака”, каже Захарова, која напомиње да не види смисао да се Русија укључи у преговарачки процес.
“Дијалог је лансиран у складу са резолуцијом Генералне скупштине УН, коју нас је Београд замолио да подржимо. То смо и учинили”, наводи Захарова.

Каже и да су односи Русије и Србије засновани на дугој традицији, међусобном поштовању и разноврсној узајамној корисној сарадњи.

“Русија сарађује са Србијом под условима једнакости, јача производне капацитете, енергетику, инфраструктуру, стварајући предуслове за развој на добробит свих грађана”, истакла је Захарова.

Подсетила је да ће 10. јула ступити на снагу Споразум о слободној трговини измедју Србије и држава ЕАЕУ – Русије, Јерменије, Белорусије, Казахстана и Киргизије, додајући да тај документ отвара нове велике могућности.

Танјуг/Вебтрибун