ШТА ЈЕ БАЈДЕН ОБЕЋАО ИЗРАЕЛУ?

Председник САД изјавио на састанку са председником Израела да ће његов однос према иранској активности остати чврст и да неће толерисати нуклеарни Иран.

Навео је да је јуче наредио ударе из ваздуха, на чијој су мети била постројења за које је војска САД навела да их користе милиције које имају подршку Ирана крај границе између Ирака и Сирије.

Таква реторика указује да ће његов однос према иранској активности остати чврст, наводи Асошијетед прес.

„Могу вам рећи да Иран никада неће снабдети нуклеарним оружјем док сам ја на функцији“, рекао је Бајден синоћ израелском председнику Рувену Ривлину.

Ривлин, коме је то била опроштајна посета САД пошто му председнички мандат ускоро истиче, је изразио задовољство Бајденовом изјавом. Бивши председник САД Доналд Трамп повукао се из нуклеарног споразума великих сила с Ираном, уз подршку тадашњег премијера Израела Бенјамина Нетанијахуа, 2018, три године пошто је склопљен.

Бајденова администрација, међутим, тежи да поново уђе у тај споразум. Нови премијер Израела Нафтали Бенет се попут Нетанијахуа противи споразуму за који Израел тврди да и даље омогућује Техерану да развија нуклеарно оружје и балистичке ракете док подржава своје савезнике екстремистичке организације у иностранству.

Нови шеф дипломатије Израела Јаир Лапид је обећао да ће се о неспоразумима разговарати иза затворених врата, за разлику од Нетанијахуа који је био вољан да јавно изражава неслагање с администрацијом САД.

Бајден је изразио наду да ће се са Бенетом састати ускоро у Белој кући.

После састанка са председником САД Ривлин је рекао новинарима, на хебрејском језику, да Бајден мисли да је неопходно да позове премијера Израел што је могуће пре да би се договорили како да се иде напред у време када се свет и Блиски исток суочавају са проблемима, преноси Б92.

Ривлин је на почетку састанка оценио да Израел нема већег пријатеља од САД, у настојању да умањи озбиљност било каквог неспоразума у односу на Иран, измедју осталог.

„Ми у складу са правим пријатељством с времена на време дискутујемо о стварима и чак се слажемо да се не слажемо о свему. Али ми рачунамо на вас и ваша изјава је утицала сада да Израелци заиста схвате да имамо великог пријатеља у Белој кући“, рекао је Ривлин.

Он је касније поновио новинарима да је „Бајден заиста велики пријатељ Израела“ и да одговара на захтеве те земље да пази на све у вези са споразумом који се склапа с Ираном. Ривлинов седмогодишњи мандат истиче 7. јула када ће га на тој функцији заменити Исак Херцог, бивши посланик који је донедавно предводио Јеврејску агенцију, највећу јеврејску непрофитну организацију на свету.

Getty images

Интермагазин