ГОТОВО ЈЕ СА ПОНИЖЕЊИМА: Кина формира једну од најјачих армија на свету – ИСТОРИЈСКИ ГОВОР СИ ЂИНЂИНГА

КИНЕСКЕ власти треба да претворе Народноослободилачку армију Кине једну од најјачих оружаних сила на свету ради заштите националних интереса земље, рекао је председник Кине Си Ђинпинг на свечаној церемонији у част 100. годишњице Комунистичке партије Кине.
– Народноослободилачка армија треба да постане оружана сила светске класе са још већим могућностима, како би била способна да поуздано заштити суверенитет, безбедност и интересе развоја земље – рекао је кинески лидер.

Како је додао, „учећи из прошлости и штитећи своју будућност, неопходно је убрзати модернизацију националне одбране и оружаних снага“.

– Снажна земља треба да има снажну војску. Само снажне оружане снаге у стању су да осигурају националну безбедност – констатовао је Си.

Како је саопштио, Кина ће усвајати позитивно искуство других земаља, али не прихвата „арогантне придике“ на свој рачун.

– Желимо да учимо из достигнућа других култура и поздрављамо корисне предлоге и добронамерну критику. Међутим, одбацујемо арогантне придике од оних који су уобразили да су учитељи – поручио је кинески председник.

Према његовим речима, „Комунистичка партија Кине и кинески народ ће самоуверено ићи путем који су сами себе изабрали и чврсто ће узети своју судбину у своје руке ради развоја Кине и њеног напретка“.

Крајем 2015. године кинеске власти покренуле су велику реформу оружаних снага коју су многи домаћи и страни експерти називали „најрадикалнијом“ у историји Народноослободилачке армије Кине.
Крај епохе понижавања

Си Ђинпинг је поручио да је епоха националног понижења и наметања Кини туђе воље заувек остало у прошлости.

– Након што је нова демократска револуција победила, дошао је крај ери полуколонијалног и полуфеудалног друштва старе Кине. То је окончало време када су светске силе наметале Кини неравноправне споразуме, када су империјалисти имали овде искључива права – прецизирао је лидер.

Како је додао, то је послужило као пресудни услов за велики национални препород кинеске нације.

– Херојска и упорна борба Комунистичке партије Кине и кинеског народа свечано су објавиле читавом свету: кинеска нација је стала на ноге, а та времена када је кинески народ дозвољавао другима да управљају његовом судбином, епоха понижавања, прошла су заувек – поручио је Си.

Комунистичка партија Кине основана је у периоду успона револуционарног покрета на основу идеја марксизма-лењинизма, а њен први конгрес одржан је илегално од 23. јула до 5. августа 1921. године.

Спутник