Кад бошњачка министарка добије шамар од Руса у УН па престане да комуницира

И даље се не стишава бура око седнице СБ УН на којој се говорило и о потврђивању новог високог представника за БиХ, чему се успротивила једино Русија.

У дипломатски “рат” су ушли министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић и руског амбасадора у Уједињеним нацијама Василија Небензје.
Након што је Турковић присутнима образложила актуелну ситуацију у БиХ, с фокусом на Канцеларију високог представника, казавши да још није време за његово затварање, јер нису испуњени сви услови које је потписала и Русија 2008. године, амбасадор Небензја се позвао на писмо председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика покушавши оспорити легимитет Турковић да се обрати Савету безбедности УН.

“Видели смо писмо председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, који је рекао да немате законско право да наступите, јер ставови нису усаглашени унутар БиХ”, казао је, између осталог, Небензја.

На то му је Турковић одговорила: “Да ли имате одобрење министра Сергеја Лаврова да поставите то питање? Ако немате, онда је то ваше лично мишљење.”

“Итекако сам ауторизован да говорим у име министра спољних послова Лаврова, као и у име председника Путина и будите сигурни да све што кажем представља став Руске Федерације и не знам треба ли вам напсимено све то. Али Додиково писмо постоји и у њему пише да ви нисте ауторизовани да представљате сва три народа у БиХ”, одговорио је Небензја.
На то му је Турковић одговорила: “Нећу да улазим у дебату са вама, али ћу да вас подсетим да имамо три представника и да вам то што причате требају још две потврде друга два члана Председништва. Мени у складу са законима у БиН није потребна њихова сагласност да говорим пред УН и нећу с вама више да улазим у полемику”, додала је министарка БиХ.

Кликс/Ветрибун