АМЕРИКА ЗАПОЧЕЛА ОПАСАН ПРОЈЕКАТ „АРМАГЕДОНСКИ МАЧ“ – Из Русије стигао чудан одговор: „ТО ВАМ ЈЕ ЦРТАНИ ФИЛМ“

Сједињене Државе намеравају да у потпуности промене цео свој арсенал интерконтиненталних балистичких пројектила и напусте ЛГМ-30Г Минутеман III, који је у употреби од 70-их година прошлог века.

Према речима колумнисте Kајла Мизокамија, Пентагон намерава да се ослони на ракете са земаљским стратешким застрашивањем (ГБСД). У САД је овај пројекат већ добио звучан назив „Армагедонски мач“. Штавише, у блиској будућности стручњаци ће тестирати перспективну муницију.

Очекује се да ће „Армагедонски мач“ постати кључна компонента америчке нуклеарне тријаде. Импресиван је и износ који Американци намеравају да потроше на побољшање ове ракете – око 61 милијарду долара.

Занимљиво је да је најмање шест милијарди долара намењено само за избор оптималне ГБСД конфигурације.

Међутим, тако импресиван трошак ствара проблеме на путу спровођења амбициозног пројекта, јер не одобравају сви развој тако скупог пројектила, тражећи да се много скромнији износ потроши на модернизацију постојец́ег арсенала.

Стручњаци компаније Нортхроп Грумман раде на стварању ракете. Јединственост не лежи само у активној употреби дигиталних технологија, које би требало значајно да повећају ефикасност ракете, већ и у способности пројектила да за неколико минута досегне било коју тачку на планети.

Судећи по коментарима на интерету, у Русији су одмах схватили против кога је овај пројекат усмерен.

Будући да је главни геополитички противник Сједињених Држава који поседује еквивалентну војну моћ само Русија, одговор је очигледан.

Ипак, Руси су исмевали америчку иницијативу, доводећи у питање техничке карактеристике ракете и могућност њеног стварања.

„Kакав делиријум. Посебно ми се свидело „било где на свету за неколико минута“, написао је корисник Д16.

„Битно је да заплашите људе, уопште не морате да правите ракету“, написао је своје мишљење тихонмарине.

„Толико о холивудским цртаним филмовима о америчким ракетама“, нашалио се владимиимир.

„А посебно ми се свидело ово: „МАЧ ни мање, ни више него АРМАГЕДОНСKИ“, желео бих да одговорим следећом поруком : „Насмешите се, господо“, написао је лисиy прапор .

Вебтрибун