ЛУКАШЕНКО ПОДИГАО ВОЈСКУ И ПОЛИЦИЈУ: Затворена граница са Украјином, откривене терористичке ћелије – УМЕШАН ЗАПАД

Председник Белорусије Александар Лукашенко наложио је пограничним снагама да у потпуности затворе границу са Украјином јер одатле у земљу улази огромна количина оружја.

„Огромна количина оружја долази из Украјине у Белорусију. Због тога сам наложио пограничним јединицама да у потпуности затворе границу“, рекао је Лукашенко на свечаности поводом Дана независности који се слави 3. јула.

Откривене терористичке ћелије

Он је истовремено рекао и да су у земљи откривене „спавајуће“ терористичке ћелије, тзв. одреди самоодбране, са којима су повезане земље Запада – Немачка, Америка, Пољска, Литванија, као и Украјина.

Он је рекао и да је у Белорусији завршена велика антитерористичка операција, после које ће се Минск с примедбама обратити канцеларки Немачке Ангели Меркел и „још понеком“ у немачком руководству.

„Циљ тих терористичких ћелија је смена власти силом једног дана“, рекао је Лукашенко.

„Направљен је Телеграм канал ‘Одреди самоодбране Белорусије’, било је 2.500 пратилаца … То је њихова борбена резерва. Знамо их. И пажња: чет припада држављанину Немачке, господину Де Хофману, раније држављанину Русије и Украјине“, рекао је он и додао да је главна модераторка држављанка Русије.

Белоруски лидер је открио да су ти одреди покушали да униште комуникациони центар руске морнарице у месту Вилејка, али су сви учесници у року од два дана откривени и ухапшени. То је, према његовим речима, била тема његовог телефонског разговора са председником Русије Владимиром Путином.

Подсетимо, на територији републике се налазе два руска војна објекта: 474. Посебни радиотехнички чвор „Барановичи“ (Ганцевичи, Брестска област) и 43. Комуникациони чвор Ратне морнарице Русије (Вилејка, Минска област). У складу са споразумом који је потписан у Минску 1995. године, Русија је изнајмила на 25 година све непокретности и земљиште на којима се налазе ови објекти.

Провокације Запада нису успеле

Белоруски председник је рекао и да нису успеле провокације Запада с циљем да се нанесе штета економској стабилности земље.

„Провокације с циљем да се поткопа економска стабилност земље нису успеле нити ће успети“, истакао је Лукашенко.

Како је рекао, Белорусија је мала земља која нема мора нафте, гаса и злата, нити нуклеарно наоружање.

„Оно највредније што имамо је – народ. Поносни, независни и марљив народ. Народ а не апстрактан појам ‘цивилног друштва’ наметнут са Запада. Народ, за чији менталитет није својствен наметнути индивидуализам и култ профита“, рекао је он.

Фото твитер – Дмитрий Смирнов

Интермагазин