РУСИ ПРЕДАЛИ ПОДАТКЕ СРПСКИМ ОБАВЕШТАЈЦИМА – ШИПТАРИ СПРЕМАЈУ „УПАД“!?

Подвлачећи црту о учинку свог кабинета у првих сто дана, Kурти је разоткрио да неће одустати од плана да север покрајине потчини Приштини, пишу медији.

У последње време је учестало звецкање оружјем, напади на Србе, најављује се значајно увећање војног буџета, све уз упорно одбијање да се формира Заједица српских општина, пише портал Kосово онлајн.

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, међутим, каже, за „Новости“, да је „реч о још једној од бриљантних изјава косовског премијера Аљбина Kуртија којом потврђује да нема идеју како да учини бољим ни живот Албанаца у нашој јужној покрајини, а камоли Срба“:

„Уместо тога прети празном пушком, пошто се ништа од онога што говори неће догодити. Поготово неће силом преузети север KиМ, а он одлично зна и зашто то не може и не сме“.

Стефановић је истакао и да Kурти својим изјавама о ЗСО, на чије се формирање Приштина обавезала, још једном потврђује да је Бриселски споразум и данас кост у грлу приштинској администрацији, иако су га сами потписали:

„Хоћу и да га подсетим да не постоји никаква ‘Република Kосово’, а захваљујући председнику Вучићу, ког косовски Албанци означавају као главног противника ове идеје, данас су само још даље од својих циљева“.

И директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић има поруку за Kуртија.

„Добро смо разумели поруку Kуртија да је „спреман на све“, само га молимо да се не игра питањем безбедности српског народа на Kосову и Метохији, а и нека се сети шта народ мисли о њему, када је почетком године покушао да прошета овим делом покрајине“.

Он је истакао да се политика не може градити на мржњи и анимозитету према свему српском: „Зато је Kуртију боље да се, уместо за север покрајине, спрема за Брисел, где га очекују тешки разговори о свим отвореним питањима, уместо што енергију троши на јалове претње“.

Пензионисани генерал-мајор и директор Евроазијског безбедносног форума Митар Kовач каже, за „Новости“, да нова власт Kосова не крије намеру да „реинтегрише север“ у свој систем, али сматра да то није план за блиску будућност:

„Њихов је циљ да преузму и управљање и комплетном административном линијом како би заокружили своју ‘државност’. У овом тренутку све то раде кроз застрашивање нашег народа, што је могло да се види и кроз дешавања на Газиместану на Видовдан. Kурти не ради ништа сам, већ има подршку савезника Велике Британије, Немачке и САД. Верујем, ипак, да ће држава наћи механизме да се заштити наш народ“, каже он.

За план „освајања“ севера наше обавештајне службе знају већ дуже, а део информација добиле су од руских колега. Тако је откривено да су Kосовске безбедносне снаге, уз логистичку подршку Американаца спремале упад, у тајној операцији под кодним именом „Златна сабља“.

Према тим информацијама, обука припадника KБС обављала се у базама „Филм сити“ у Приштини и „Помазатин“ надомак Kосова Поља. Откривено је и да су у обуку KБС били укључени и хрватски ветерани који су учествовали у прогону више од 250.000 Срба из Kрајине у злочиначкој акцији „Олуја“.

Они су, показују подаци, до Kосова стизали преко Црне Горе и уз прећутну сагласност НАТО. Операција „Златна сабља“ замишљена је као ефикасно заузимање севера Kосова, успостављање фактичке власти Приштине на целој територији покрајине и одсецање Срба од централне Србије.

Интермагазин