У Кини на руским границама силоси за нуклеарне ракете ничу као печурке

Сивков објаснио какав сигнал је Кина послала Русији градећи ракетне силосе на северу

Кинеске власти намеравају да изграде преко 100 нових силоса за лансирање интерконтиненталних балистичких ракета (ИЦБМ) на северу земље. Војни стручњак Константин Сивков рекао је на шта Русија, за сада, треба да се припреми.
Wасхингтон Пост недавно је известио о почетку изградње 119 кинеских силоса у кинеској провинцији Гансу. Стручњаци на које се позвао аутор чланка дошли су до таквих закључака на основу сателитских снимака.

Они показују структуре које се не разликују од оних које је Кина претходно изградила за смештај ИЦБМ-а са нуклеарним бојевим главама

Чини се да се појава таквих објеката војне инфраструктуре у близини границе са Русијом, благо речено, тешко може назвати позитивним тренутком за Москву, али официр првог ранга Константин Сивков одагнао је све страхове:

„ИЦБМ-ови имају огромну мртву зону. У зависности од домета ИЦБМ, она може варирати од 2,5 до 4 хиљаде км. Према томе, изградња лансирних силоса за ИЦБМ на северу Кине искључује могућност лансирања на већини наше територије“, рекао је стручњак.
Другим речима, Кина неће моћи да изврши нуклеарни напад на Далеки исток и Сибир, све до планина Урал. Стога, одлучивши да изгради лансирне силосе на северу земље, Пекинг је послао недвосмислен сигнал да неће да се бори са Русијом.

Истовремено, локација нових објеката омогућава Кини да држи Сједињене Државе и Европу на нишану, које су према њој врло непријатељски расположене.

„Повећање нуклеарног потенцијала Кине неизбежно ће утицати на однос снага у региону. Међутим, истовремено ће пружити Пекингу прилику да неутралише претњу са Запада уз помоћ нуклеарног оружја“, резимирао је Сивков.

Вебтрибун