Наслаге бакра и магнетизованог гвожђа пронађени у мозгу пацијената са Алцхајмеровом болешћу – ОДАКЛЕ СУ ДОШЛИ

Да смо некако извукли цело гвожђе из људског тела, можда бисмо имали довољно да направимо један нокат. Што се бакра тиче, можда бисмо имали довољно за једну малу минђушу.

Иако их у телу имамо у оскудним количинама, ова два метала су неопходна за наше преживљавање и играју кључне улоге у телесном расту и метаболизму.
Али необично је када се појаве као наслаге унутар наших можданих ћелија – као што је случај са онима који пате од Алзхеимерове болести.

Група научника из САД-а и Велике Британије приметила је сигнал бакра и гвожђа рендгенском микроскопијом (СТКСМ) у узорцима можданих плакова узетих из фронталног и темпоралног режња пацијента са Алцхајмеровом болешћу.

Наиме, стварање плака је типична карактеристика овог одређеног облика деменције, а плакови или наслаге састоје се од протеина бета-амилоида. Али терапије које имају функцију уклањања наслага бета-амилоида нису много допринеле лечењу Алцхајмерове болести, а научници се питају какву улогу, ако је уопште имају, ови протеини играју у развоју болести.

Један аспект ових наслага, који није у потпуности истражен, је токсични ефекат биоминерализације или акумулације минерала у можданим ћелијама, пише Science Alert.
Гвожђе се налази у нашем телу унутар хемоглобина, крвног пигмента и одговорно је за пренос кисеоника. А мозак је једно од подручја којима је очајнички потребан кисеоник. Али гвожђе може имати и своју лошу страну – слободан или лабилан облик који ствара реактивне типове кисеоника који уништавају ћелије.

Слично као и гвожђе, бакар се у нашем телу обично налази унутар протеина, али у свом лабилном облику може направити неред у нашем мозгу.

Да би истражили како ова два метала утичу на деменцију, стручњаци са Универзитета Кееле у Великој Британији тражили су сигнале гвожђа и бакра унутар језгара амилоидних плакова узетих од два пацијента са Алcхajмеровом болешћу.

Научници су помоћу рентгенских зрака анализирали наслаге и проучавали које минерале садрже. Не само да су приметили накупине гвожђа и бакра у узорку, већ су ови метали били у елементарним облицима, формирајући ситне наслаге закопане дубоко у амилоидној плочи.
Акумулације магнетизованог гвожђа или магнетита (једињења гвожђа и кисеоника) раније су пронађене у бактеријама и неколико других врста животиња. Пронађени су и током обдукције можданог ткива човека.

Али ово је први пут да је неко открио ситне комадиће бакра и гвожђа у елементарном облику унутар људских неурона. Шта тачно ово значи зависиће од онога што буду откривају будуће студије. Чак и ако ово откриће не отвори пут за лек за Алцхајмерову болест, оно може убрзати или олакшати дијагнозу ове болести.

Истраживање под називом Биогени метални елементи у људском мозгу? објављено је у часопису Science Advances.

Индекс/Вебтрибун