Кремљ упозорава: Ситуација у Авганистану се дестабилизује

Ситуација у Авганистану, одакле се повлаче америчке трупе и њихови савезници, не развија се на најбољи начин, ситуација се дестабилизује, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Што се тиче додатног контингента, не могу вам рећи. Наравно, како се ситуација буде развијала, а видимо, нажалост, да се не развија на најбољи начин, сходно томе, наши војни граничари донеће потребне одлуке“, одговорио је Песков новинарима на питање да ли Русија планира да пошаље додатни контингент у Таџикистан на граници са Авганистаном.

„Све у свему, већ смо много пута рекли и поновили да је, наравно, после повлачења Американаца и њихових савезника из Авганистана развој ситуације у овој земљи ствар наше појачане забринутости. Ми врло пажљиво посматрамо и констатујемо да, на жалост, долази до дестабилизације“, оценио је портпарол Кремља ситуацију у том региону.

На питање новинара да ли Москва планира да уведе војни контингент у Авганистан, Песков је одговорио да се о томе не разговара са авганистанским властима.

Очекује се да Сједињене Америчке Државе и њихови савезници повуку своје трупе из Авганистана до 11. септембра ове године. Повлачење трупа одвија се у светлу активирања побуњеника талибанског покрета у Авганистану (забрањен у Руској Федерацији). Од маја они спроводе велику офанзиву и често потискују владине снаге.

Последње америчке снаге отишле су из ваздухопловне базе Баграм у Авганистану 2. јула. Међутим, портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс поручио је да није истина да САД намеравају да напусте Авганистан упркос повлачењу трупа из те земље.

Спутник