РИА Новости: Иза коронавируса стоје САД и британски зоолог са тајном биографијом?!

Америчке власти настављају потрагу за организаторима „бекства“ коронавируса из кинеске лабораторије у Вухану. Али, сами Американци су могућег кривца нашли много ближе – на својој територији. Испоставило се да је то британски научник са скривеном биографијом и занимљивим међународним везама. Упознајте га: Питер Дашак.

Истакнути зоолог. Шеф мистериозне добротворне организације EcoHealth Alliance у којој су, заједно са познатим научницима, и супруге богатих Американаца и високо рангирани обавештајни официре, укључујући бившег шефа легендарне биолабораторије Форт Детрик.

У Америци само што је објављено да је Дашак више од десет година истраживао коронавирусе у лабораторијама и у дивљини. Штавише, да његова „истраживања“ финансирала америчка корпорација Google.

Занимљиво је да је та корпорација на све могуће начине крила овај пројекат иако је спонзорисање научних истраживања у начелу добра ствар. А Дашак је активно експериментисао са коронавирусом, покушавајући да га модификује како би могао да се преноси са животиња на људе.

„Коронавирус је тако кул! Њиме је лако манипулисати у лабораторији. Радио сам над тиме заједно са Ралфом Бариком (Универзитет Северна Каролина) … Убациш у њега делић другог вируса и дорадиш то у лабораторији – рекао је 2019. године.

Међутим, одмах након избијања пандемије, Дашак је постао главни говорник Google на тему коронавируса и почео да жестоко негира и саму могућност вештачког порекла инфекције. Чак је организовао писмо научника угледном научном часопису Lancet, у којем је свака претпоставка о вештачком пореклу коронавируса била проглашена за јерес.

Истовремено је руководство Google потапало и бановало све, укључујући познате научнике, који су покушавали да изнесу алтернативно гледиште. Лабораторијско порекло коронавируса тако је постало табу током целе једне године.

Данас се ситуација променила, али Дашак наставља да промовише верзију природног порекла вируса.

Минуле зиме боравио је у Вухану као члан комисије СЗО и поново раскринкавао идеју о вештачком пореклу коронавируса.

Поставља се питање: зашто су ИТ гиганту уопште потребни пројекти из области вирусологије?

Послушајмо „главног лекара“ корпорације, шефа одељења Google Health, Дејвида Фајнберга: „Google је заправо здравствена компанија… Жели да помогне милијардама људи којима има приступ“.

А милијарде тога нису биле ни свесне…

Све досад су сви планови Google Health на плану заштите здравља човечанства и даље тајна иза седам брава.

Тек понекад се сазна за неки скандал попут онога што се догодило 2019.

А тада се, мало пре пандемије, испоставило да је у 2018-2019 корпорација покренула апсолутно тајни пројекат „Nightingale“ („Славуј“) срачунат на прикупљање медицинских података свих пацијената америчке мреже клиника „Ascension“. Та мрежа има више од 2.600 клиника које раде у 21 држави САД

Корпорација је дошла у посед најинтимнијих личних података милиона Американаца. Шта ће Google сви ти подаци, шта ће радити са њима?

Скандал са Дашаком није ништа мање мистериозан.

Американци су сада сконцентрисани на чињеницу да је он више пута радио у кинеској лабораторији у Вухану. Међутим, Дашак је заправо радио по целом свету. Изводио је експерименте са преношењем коронавируса са слепих мишева на људе, на пример – у Бангладешу. А друге експерименте је изводио у Танзанији, Малезији, Јужној Африци и Сједињеним Државама.

Не, нико не тврди да је тај британски научник дизајнирао вирус, а затим организовао и само његово „бекство“.

То је за сценарио филма о Џемсу Бонду и суперзликовцу. Међутим, немогуће је не приметити колико је пандемија била профитабилна за Google.

Док смо сви ми губили здравље и зараду, власници корпорације `млатили лову`.

За само годину дана нето добит Alphabet (власника Google) порасла је за 17 одсто, а њена капитализација – за трећину.

Оно што Google-ове здравствене програме чини посебно злослутним јесте чињеница да је корпорација у дугим и блиским односима са америчким Министарством одбране.

Извршни директор компаније, Ајзек Тејлор, седи у Пентагоновом одељењу за експерименталне иновације (DIUx).

Бос Alphabet Ерик Шмит на челу је Савета за одбрамбене иновације у Пентагону – заједно са генералним директором Amazon Џефом Безосом.

Оба савета се, између осталог, баве биолошком безбедношћу и војном применом најновијих биотехнологија.

Највећи страни спонзор руских невладиних организација, Америчка агенција за међународни развој (USAID), престаће са радом у Руској Федерацији 1. октобра. По одлуци суда.

Није изненађујуће што су Дашакове експерименте са коронавирусима спонзорисали и Пентагон и америчке владине агенције. Британском научнику више од 64 милиона долара обезбедио је управо USAID, организација забрањена у Русији, позната по саботажама и провокацијама широм света.

Још шест и по милиона је Дашаку пребацила Агенција за смањење одбрамбених претњи Министарства одбране Сједињених Држава (DTRA). Новац му је дат за период 2017-2020. Основ: „Проучавање ризика од избијања зоонотске епидемије у западној Азији изазване вирусом слепих мишева“.

Раније су специјалисти DTRA радили на спречавању „прљаве бомбе“, тражили су изворе радиоактивне контаминације, а сада се већина њих бацила у потрагу за биолошким претњама.

Траже их готово искључиво дуж граница Русије – у Казахстану, Азербејџану, Грузији, Јерменији и, наравно, у Украјини. Односно, тамо где се налазе класификоване америчке биолошке лабораторије.

Још 2007. године DTRA је имала акциони план за епидемију шпанског грипа. Сценарио у којем би „генијални негативац“ извршио биосаботажу, заразивши десетине хиљада људи вирусом Марбург, разматрала је 2009. године.

Из више од 1.500 америчких биолошких лабораторија (то су само оне којима је дозвољено да раде са најопаснијим вирусима и бактеријама) – опасности теку као река.

„У нашим лабораторијама догоде се два инцидента сваке недеље и све је у порасту“, рекао је Ројтерсу епидемиолог Марк Липсич са Харварда.

Да све буде још горе, амерички научници су извели намерну саботажу. У другој половини 2001. године, само недељу дана после 11. септембра, Брус Ивинс, који је радио у биолошкој лабораторији Форт Детрик, почео је да поштом шаље споре антракса.

Од 2007. године га је ФБИ стално пратио. Вероватно зато што је Ивинс могао да исприча много занимљивих ствари, али је 2008. године из неког разлога починио самоубиство.

И, ево: Американци са оваквим невероватним багажом покушавају да оптуже кинеске научнике за „бекство“ коронавируса. Сваљују, што би се рекло, са болесне главе на здраву.

„Значи ли све ово да ми је плућа уништило биолошко оружје, чије је стварање спонзорисала америчка влада? Па, ко ће бити одговоран за ову невероватну тупост?“ – јавно се запитао један Американац из Сан Антонија…

Србин инфо