ЗОРАН СПАСИЋ У АУТОРСКОМ ТЕКСТУ ЗА КУРИР: Кина идеална за страни капитал

Кина је од јануара до априла 2021. основала 14.533 предузећа са страним инвестицијама, што је међугодишњи пораст од 50,2 одсто, чиме је надмашила САД и постала највећа светска инвестициона дестинација. У контексту глобалног економског пада изазваног пандемијом, основни разлог зашто је кинеско тржиште постало „сигурно уточиште“ јесте тај што су кинеске управљачке способности издржале озбиљан тест епидемије.

Кина се ефикасно борила против епидемије и брзо обновила рад и производњу. Спровела је низ мера како би спречила ширење пандемије. У исто време, кинеска влада је придала велики значај стабилизацији страних инвестиција и спољне трговине.

Према извештају о истраживању, које је током епидемије спровела Америчка привредна комора, више од 93 одсто (од 399 анкетираних компанија чланица) верује да кинеска влада може пружити ефикасну помоћ компанијама.

Наставак ширења, отварања и оптимизације пословног окружења учинио је да страни капитал стекне пуно поверење у кинеске развојне изгледе. Нова епидемија је несумњиво погоршала глобалне развојне прилике, што је довело до појачаног протекционизма и унилатерализма.

Од 1. јануара 2020. формално је усвојен Закон о страним улагањима Народне Републике Кине и његови прописи о спровођењу, који су укинули одобрење и пријаву страних предузећа у комерцијалном пољу. Политбиро Централног комитета КПК предложио је да се прошири отварање финансијске и друге услужне индустрије за спољни свет. Објављивање и примена низа мера „стабилизације страних инвестиција“ дословно су створили најпожељније место за међународни капитал и иновативни развој.

Кина убрзава трансформацију владиних функција, побољшавајући систем услуга за стране инвестиције и активирајући атрактивност кинеског тржишта.

Укратко, кинеска влада је то рекла овако: „Смањите процедуре, смањите трошкове и пружите боље услуге – да бисте побољшали ефикасност владиних послова; изградите платформе, направите моделе и поставите сцене – да бисте побољшали могућности снабдевања ресурсима; једна мрежа, једна ствар, један прозор – да бисте смањили време да се предузећа пријаве за сертификате.“ Раст страног капитала није само гласање о поверењу међународног капитала кинеским развојним изгледима већ и потврда континуиране промоције кинеске владе у модернизацији управљачких способности. Истовремено, страни привредници, као важна карика, такође ће допринети снажном укупном успону кинеске економије, извлачећи на тај начин светску економију из дубоке кризе.

АУТОР ЈЕ СТРУЧЊАК ЗА КИНУ И ДИРЕКТОР ЦЕНТРА ЗА САРАДЊУ СА ЗЕМЉАМА АЗИЈЕ

Курир