Захарова: Талибани контролишу скоро две трећине границе Авганистана и Таџикистана

Припадници талибана (терористичка организација забрањена у Русији) контролишу две трећине границе измећу Авганистана и Таџикистана, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Констатујемо да је дошло до раста напетости на авганистанско-таџикистанској граници. Талибани су за кратко време заузели већи део пограничних рејона и сада контролишу скоро две трећине границе с Таџикистаном“, рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

Подсетимо, америчке снаге повлаче се из Авганистана док је у земљи у току сукоб између владиних снага и милитаната тог радикалног покрета који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове. Неки авганистански војници повлаче се на територију Таџикистана. Душанбе је затражио од савезника у ОДКБ-у да помогну у борби са изазовима у Авганистану и заједничким напорима појачају јужну границу земље.
Захарова је навела да ће Русија и ОДКБ одлучно деловати како би спречили било какву агресију или провокације у тој области.

„Раст напетости на јужним границама нашег савезника у ОДКБ не може да не изазива забринутост. Москва и Душанбе имају активне контакте и помно пратимо ситуацију на граници… У случају да буде неопходно биће примењене додатне мере у духу руско-таџикистанског савезништва како би се онемогућила агресија и територијалне провокације“, рекла је она.

У том контексту она је навела да руска војна база у Таџикистану има на располагању све што је потребно да би могла да помогне тој земљи у контроли ситуације на граници са Авганистаном.

Русија, како је рекла, позива стране авганистанског сукоба да покажу уздржаност и да избегавају ширење напетости изван граница Авганистана.

Спутник