Захарова: Падају завесе у причи о тровању хемијским оружјем у случају Наваљни

Западне колеге „све дубље се закопавају“ са причом о тровању Алексеја Наваљног хемијским оружјем, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, указујући на контрадикторности када је реч о датумима путовања експерата ОЗХО у Немачку.

Конкретно, у нацрту извештаја Организације за забрану хемијског оружја, где се спомиње инцидент са Наваљним, наводи се да је Технички секретаријат ОЗХО послао у Немачку експерте у циљу пружања техничке помоћи у ситуацији са Русом још 20. августа 2020. године, односно на дан када је Наваљном позлило на лету Томск-Москва. Притом, раније су били објављени други датуми њиховог путовања.

Стални представник Русије при организацији Александар Шулгин изјавио је на 97. седници извршног савета ОЗХО одржаној у Хагу да ће Русија инсистирати на објашњењу од ОЗХО тим поводом.

„То је то. Западне колеге, руку под руку са Наваљним, сложно се све дубље закопавају са својом причом о тровању хемијским оружјем“, написала је Захарова на Телеграму.

Како је констатовала, на питање руских дипломата о контрадикторностима са датумима генерални директор Техничког секретаријата ОЗХО није имао одговор, а стална представница Немачке је изјавила да је реч о грешци коју нису на време исправили.

„Пада завеса, а за њом и декорација“, закључила је портпаролка.

Случај Наваљни

Руски опозиционар Алексеј Наваљни хоспитализован је у Омску прошлог августа након што му је позлило у авиону на путу из Томска. На основу резултата испитивања, омски лекари су као главну дијагнозу навели метаболички поремећај, што је изазвало оштру промену шећера у крви. Још увек није јасно шта је било узрок томе, али према речима омских лекара, у крви и урину Наваљног нису пронађени отрови.

Касније је Наваљни авионом пребачен у Немачку. После тога је немачка влада објавила, позивајући се на војне лекаре, да је Наваљни наводно отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Истовремено, власти Немачке раније нису негирале да је њихова обавештајна служба БНД од 1990-их година имала приступ бојном отрову „Новичок“.

Спутник