Путин написао чланак посвећен Украјини: Све сам више уверен – Донбас Кијеву није потребан

Руски председник Владимир Путин објавио је чланак о Украјини, о односима Москве и Кијева, о Донбасу, али и о пореклу руског и украјинског народа, односно да су и Руси и Украјинци један народ, једна целина, као и да то није плод којекакве конјунктуре, већ да је то његово лично убеђење.

Како је нагласио, зид који је направљен у последњих неколико година између Русије и Украјине, између једног те истог историјског и духовног пространства, доживљава као заједничку трагедију што је последица обостраних грешака начињених у различитим периодима.

„То је резултат рада тих сила које су стално претендовале на то да униште наше јединство. Формула која се примењивала и која је свима позната током векова – подели и владај. Ту нема ничег новог. Отуда и покушаји да се одигра на карту националних питања, да се посеје мржња између људи. А главни задатак је поделити, а затим и напујдати народ једни на друге“, наводи се у Путиновом чланку који је објављен на сајту Кремља.

Одлазите са оним са чиме сте дошли

Путин је, говорећи о периоду Совјетског Савеза навео да су унутрашње границе између република биле условне, будући да су све републике чиниле једну велику државу, али да су сви ти људи који су живели на тим територијама 1991. године, након распада, за свега један сат нашли такорећи у иностранству, отргнути од своје историјске домовине.

„Шта рећи, све се мења, између осталог и земља и друштво. Због мноштва разлога и историјских ситуација поједини народи током свог развоја у одређеним тренуцима могу да осете потребу да се издвоје као посебне нације. И како се према томе односити? Одговор може бити само један – с поштовањем. Хоћете да правите своју државу. Само изволите. Само одлазите са оним са чиме сте дошли“, навео је Путин.

Руска Федерација је признала све нове политичке реалије и учинила много тога како би Украјина опстала као независна држава. Искључиво захваљујући ниским ценама гаса Украјина је у периоду од 1991. до 2013. године уштедела преко 82 милијарде долара, а данас се буни око суме од 1,5 милијарде коју Русија треба да плати за транзит гаса до Европе, навео је руски председник.
Ко је крив што је економија пропала?

Русија и Украјина су се вековима развијале као јединствен економски систем, а у многим случајевима сарадње која је постојала пре 30 година могле би да позавиде много земље ЕУ. Међутим, данас многе украјинске државне корпорације и некадашњи гиганти бачени су на колена, казао је Путин и упитао – ко је крив?

„Украјински народ? Наравно да није. Управо су криве украјинске власти које су истранжирале та достигнућа многих генерација, а сви добро знамо колико су се Украјинци дуго борили за успех који је потом донео резултат“, написао је Путин.

Како тврди, до 2014. године многи споразуми и заједнички пројекти радили су за добробит и руске и украјинске економије. Упркос дешавањима те године и свему што је уследило потом Русија је и даље остала међу три највећих трговинских партнера Украјине, а стотине хиљада Украјинаца ради на теирторији Русије и у тој земљи добија подршку. „Ето каква вам је то земља-агресор“, додао је.
Кијеву је Донбас непотребан

Путин се осврнуо и на сукобе на југоистоку Украјине рекавши да је Русија учинила све што је могла како би зауставила братоубиство, а потписан је и Мински споразум који, према његовом мишљењу, нема алтернативу.

„Међутим, по свему судећи, све више сам сигуран у то да Кијеву Донбас једноставно није потребан. Зашто? Зато што грађани тих региона, као прво, никада неће прихватити то што им се намеће силом, блокадама, претњама. А као друго, Мински споразум, који је представљао шансу да се мирним путем успостави територијална целовитост Украјине, у потпуности је супротан са пројектом `анти-Русија`“, нагласио је.

Међутим, на пракси се дешава да се унутар украјинске јавности ствара атмосфера страха, користи се агресивна реторика, подстиче се неонацизам, долази до милитаризације земље. Упоредо са тим, не само да је по среди потпуна зависност земље, већ директно спољно управљање укључујући и надзор од стране страних саветника, самим тим није ни чудно што се скандалозни закон о аутохтоним народима нашао на дневном реду Скупштине паралелно са одржавањем НАТО војних вежби.

Под тим изговором се распродаје и остатак украјинске земље, експлоатишу се њена природна богатства, а ко је купац свега тога је више него очигледно. Русија је отворена за дијалог са Украјином и спремна да разговара о најсложенијим питањима, али важно је схватити да партнери нису ту да представљају оруђе у нечијим туђим рукама.

„Убеђен сам да је суверенитет Украјине могућ у партнерству са Русијом. Наше духовне, људске и цивилизацијске везе су се формирале вековима, преноси се са колена на колено, опстаје у срцима наших људи. Заједно смо много јачи јер смо ми – један народ. Те речи данас поједини схватају као убоде ножем, међутим, ја знам да ће ме многи чути. Русија никада није била и неће бити анти-Украјина. А каква ће бити Украјина – то треба да одлуче њени грађани“, закључио је Путин.

Спутник