Руски званичници о Путиновом чланку посвећеном Украјини: Буквар за кијевске политичаре

Потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов је коментаришући чланак руског председника Владимира Путина о руско-украјинским односима изјавио да је главна порука тог текста да Русија никада неће постати „анти-Украјина“.

„Фантастичан чланак и по смислу и по аргументацији – како историјској тако и савременој. То је управо оно што је потребно нашим народима који су административно подељени, али не и духовно. Такве покушаје да се то другачије схвати могу чинити само глуви и слепи у свом пећинском национализму украјински радикали. Искрено верујем да они не могу својој вољи да потчињавају братски украјински народ“, написао је Косачов на Фејсбуку.

Чланак председника Русије је коментарисао и председник међународног комитета Државне думе Леонид Слуцки на свом Телеграм каналу рекавши да чланак обавезно морају да изуче данашњи украјински политичари. Он је додао да ће он постати историјски буквар и уџбеник за спречавање преноса суверенитета на спољни протекторат у оквиру западног пројекта „анти-Русија“.
Слуцки је навео да трикови повезани са „антируским“ пројектом су јасни и рекао да Русија никада неће дозволити да се историјске територије и блиски људи користе против Русије.

Своје мишљење о чланку председника Русије је дао и потпредседник Думе Петар Толстој који је навео да је неизбежно да се Русија и Украјина врате партнерству и додао да су Руси и Украјинци вековима били уравнотежен „јединствен систем“ и да Запад неће моћи да „заварава Украјинце“.

Он је саопштио да у Кијеву већ неколико година болно реагују на било какве покушаје да се разговара о теми историјске самоидентификације, међутим, искључиво политичари људе деле на пријатеље и непријатеље.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин објавио је чланак „О историјском јединству Руса и Украјинаца“, у којем је говорио о Украјини, о односима Москве и Кијева, о Донбасу, али и о пореклу руског и украјинског народа, односно да су и Руси и Украјинци један народ, једна целина, као и да то није плод којекакве конјунктуре, већ да је то његово лично убеђење.

Спутник