Србија и да призна независно Косово – НЕЋЕ УЋИ У ЕУ

Професор на Универзитету у Грацу Флоријан Бибер каже да у случају да сутра дође до нормализације односа Србије и Косова, Београду то не би отворило врата чланства у Унији.

Подсећа да Северна Македоније није награђена за све што је урадила да би скинула блокаду Грчке за њен даљи европски пут, и да је порука која се у вези са тим шаље региону “заборавите на то”.

„Због чега би Србија и Косово постигли споразум уколико не постоји награда за то. Рекао бих да то посебно важи за Србију, где подршка уласку у ЕУ из године у годину опада, а влада неће толико желети да се прикључи Унији јер брине да ће морати да унапреди владавину права“, рекао је Бибер за Еуропеан Wестерн Балцанс (ЕWБ).

У овом тренутку лако може да се каже „зашто бих то радио, где је награда, а можете бити потпуно уверени да у случају да сутра дође до нормализације односа Србије и Косова, Београду то не би отворило врата чланству у Унији“, казао је Бибер.

Према његовим речима, Унија мора да понуди награду, јер све док евроинтеграција не буде реална, не види се због чега би Србија и Косово постигли споразум.

„Да сам ја сада председник Србије, не видим због чега бих пристао на нормализацију односа са Косовом, када то доноси само политички ризик код куће. Та одлука не би била популарна, а награда за то је веома апстрактна и нејасна“, рекао је Бибер.

Сматра да уколико процес проширења Европске уније буде одблокиран, то ће се десити у наредних неколико месеци, јер ће Словенија током свог председавања Унијом сигурно покушати да то питање реши, а у том циљу ће организовати и Самит Западног Балкана.

Он је, међутим, упозорио да би велика препрека томе могли да буду председнички избори у Француској, па и ако би Бугарска одустала од блокирања Северне Македоније, Париз би могао да постане проблем.

Ако би Бугарска после одржаних парламентарних избора укинула блокаду, то би одмах створило позитивну атмосферу, али не можемо бити сигурни да се одмах неће појавити нове блокаде, казао је Бибер и истакао да је блокирањем процеса проширења угрожен кредибилитет Европске уније.

Бибер указује да тај проблем није једностран, јер када су у питању Србија и Црна Гора Европска комисија сматра да те две државе не напредују у реформама, а исто се односи и на Босну и Херцеговину, па су оне саме криве што стоје у месту.

С друге стране, додаје, имамо Северну Македонију и Албанију, за чију блокаду је одговорна Европска унија, тако да је одговорност за застој подељена, с тим што треба рећи да чињеница да је са те две државе требало отворити приступне преговоре не значи да је у њима све у реду.

Вебтрибун