ДПСМ интезивира сарадњу и са СНСД-ом Председника Додика

Премијер Републике Српске Радован Вишковић у својству заменик-председника Странке Независних Социјалдемократа Републике Српске и председник Демократске Партије Срба у Македонији потписали су протокол о сарадњи чиме су продужили дугогодишњу политичку, културну и друштвену сарадњу ове две партије.

Овај спорзум за циљ има јачање односа Републике Српске и Македоније, и јачање сарадње између српског народа у ове две државе, кроз заједничке образовне, спортске и културне пројекте.

Споразум укључује и оснивање одбора за сарадњу ове две странке, које ће на редовним састанцима радити на јачању положаја српског народа, али и других народа у окружењу.

Опис није доступан.

Исти овакав споразум данас је Демократска Партија Срба у Македонији потписала и са партијом Уједињена Српска.

Опис није доступан.

Поводом своје посете Бања Луци и потписивању ова два протокола на својој Фејсбук страни огласио се председник ДПСМ Иван Стоилковић:

Неизмерно сам срећан и поносан што сам данас овде у Бања Луци, у нашој другој матици – Републици Српској, да крунишемо дугогодишњу сарадњу са Странком независних социјалдемократа коју предводи политички вођа српског народа западно од Дрине, господин Милорад Додик и странком Уједињена Српска који предводи господин др Ненад Стевандић. За нашу малу странку, Демократску партију Срба у Македонији, овај вид сарадње јесте потврда наше исправне политике и путоказ за будућа времена у борби за српске националне интересе у Македонији, али и уопште у државама региона у којима наш народ живи.

Пре неколико дана поново смо били сведоци бруталне манипулације несрећним сребреничким жртавама рата. Имам морално и свако друго право да коментаришем зато што сам по овом питању још 2009. године, када је Македонија усвајала Резолуцију у Собрању, једини гласао против. Због чега? Зато што ме, као прво, као човека ужасава чињеница да је неко спреман да злоупотребљава жртве рата и дели их по националној припадности, спомињући једне, сребреничке, а заборављајући или ниподаштавајући братуначке и уопште српске жртве. Запрепашћен сам што се од стране светских моћника упорно пренебрегава Извештај независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године на чијем је челу познати израелски историчар господин Гидеон Грајф, која је радила две године и објавила извештај који садржи више од 1.200 страница аутентичних докумената. Извините, али ако неко зна шта је геноцид, онда је то господин Грајф, Јеврејин, припадник народа над којим је извршен највећи геноцид у историји човечанства.

Крајње је непоштено такорећи 20 година сурово манипулисати болом ближњих, а све зарад капитализације политичке предности у односу на српски народ у целини, како би му се наметнула колективна одговорност али и репрекусије по питању његових права и слобода у Републици Српској и државама региона, у циљу повећања притиска на Србију за одступање од прокламоване државне политике по питању Косова и Метохије, војне неутралности и захтева за бројне политичке уступке Републике Српске на њену штету, у функцији слабљења па и њеног могућег укидања.

На жалост, после толико година Сребреница је уместо места тишине и непатворене заједничке туге претворена у вашар професионалних нарикача, што све више показује немоћ неприципијелне коалиције која је очигледно на издисају. Погледајте само ко се оглашава и с каквом острашћеношћу учествује на том вашару и све ће вам бити јасно. А у ствари нема мира за почивше док свађате живе и нема смираја за живе док разабирате почивше по националној припадности водећи се приступом да су једне жртве исплативе и политички и материјално, а оне друге, српске, вишак којег се ваља ратосиљати, од којег треба окренути главу. Морбидно! Време је за разум, време је да Сребреницом почну да владају живи, а не као сада мртви. Стављам се на располагање у настојању да учинимо дане помена мирним и достојанственим и помогнемо да се и народи на земљи измире као што су се њихови припадници на небу пред Божјим престољем већ одавно измирили.